Dostupni linkovi

Stručnjaci u SAD: Modernina vakcina bezbedna i 94 odsto efikasna


U dokumentu na 54 stranice navodi se da "nema posebnih sigurnosnih razloga" za brigu i da su ozbiljne neželjene reakcije na vakcinu retke.
U dokumentu na 54 stranice navodi se da "nema posebnih sigurnosnih razloga" za brigu i da su ozbiljne neželjene reakcije na vakcinu retke.

Modernina vakcina je sigurna i 94 odsto efikasna, saopštili su regulatori, što otvara put za njeno hitno odobrenje u SAD, prenosi BBC.

Ako je odobri Komisija za hranu i lekove (FDA), to bi mogla postati druga vakcina protiv korona virusa koja je dozvoljena u SAD-u.

Ova informacija dolazi dan nakon je u SAD počela vakcinacija cepivom koje proizvodi Pfizer-BioNTech.

Za razliku od Pfizerove, Modernina vakcina ne zahteva izuzetno hladno skladištenje tokom isporuke.

Podatke o Moderni objavila je FDA u utorak, uoči sastanka odbora za vakcine na kojem će se u četvrtak razgovarati o tome. U dokumentu na 54 stranice navodi se da "nema posebnih sigurnosnih razloga" za brigu i da su ozbiljne neželjene reakcije retke.

Ukoliko ih tim stručnjaka odobri kasnije ove nedelje, kao i šef FDA za vakcine, isporuke bi mogle početi u roku od 24 sata.

Dok Pfizerova vakcina zahteva čuvanje na minus 70 stepeni Celzijusovih, što znatno otežava transportnu logistiku, Modernina može biti čuvana na temperaturi od minus 20 stepeni.

Kao i kod Pfizerove, i Modernina zahteva dva uboda, u ovom slučaju drugi se prima 28 dana nakon prvog.

Pitanje transporta COVID-19 vakcina
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:44 0:00

Sedište kompanije Moderna je u Kembridžu u Masačusetsu, a kako se navodi, ako bude odobrena, tamo će se proizvoditi „velika većina“ vakcine.

Pfizerova vakcina proizvodi se u nekoliko zemalja, uključujući Nemačku i Belgiju.

Inače, skraćeni režim ispitivanja vakcine izazvao je globalnu zabrinutost zbog preskakanja takozvanih sigurnosnih ispitivanja faze 3, koja obično traju mesecima, a Evropska agencija za lekove (EMA) je 3. decembra upozorila da je protiv ishitrenih odobravanja vakcina protiv COVID-19.

EMA bi trebalo da se sastane najkasnije 29. decembra da odluči da li će dati uslovno odobrenje za vakcinu koju su razvili američki gigant Pfizer u partnerstvu sa nemačkom biotehnološkom firmom BioNTech.

XS
SM
MD
LG