Dostupni linkovi

Migranti u kampu Lipa, nakon četiri dana odbijanja, prihvatili obrok


Kamp Lipa kod Bihaća
Kamp Lipa kod Bihaća

Migranti u kampu Lipa, tridesetak kilometara od Bihaća, prihvatili su obroke od Crvenog križa, nakon što su ih četiri dana odbijali hranu nezadovoljni uslovima u kojima borave.

Volonteri Crvenog križa USK već su podijelili jedan obrok i ostale životne potrepštine, a isto će ponoviti do kraja dana.

"Razgovarali smo s ovim ljudima i objasnili im da se intenzivno radi na poboljšanju njihovih trenutnih životnih uslova i napokon su prihvatili hranu. Također, dogovoreno je da se zatvore kiosci u neposrednoj blizini kampa, jer se tu izgleda dopremala i pravila hrana samo za one koji imaju novac. Naravno, tu će sada reagovati nadležni organi. Najvažnije je da su ljudi prihvatili hranu i da sada imamo mogućnost da im osiguramo dostojanstvenije uslove", kazao je sekretar Crvenog križa Grada Bihaća Selam Midžić.

Stotine migranata na otvorenom čekaju šatore
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

Vojni šatori koji su postavljeni na obližnjoj parceli i koji bi trebali poslužiti kao privremeni smještaj do potpune izgradnje i opremanja kampa, još uvijek su prazni.

Čeka se odobrenje Predsjedništva Bosne i Hercegovine o pripremi same parcele i šatora za privremeni boravak oko 1.000 ljudi.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine (BiH) Selmo Cikotić i predstavnici Unsko-sanskog kantona (USK), dogovorili su u nedjelju, 3. januara da će stotine migranata koji borave u prihvatnom centru Lipa ostati na ovoj lokaciji dok se kamp adekvatno ne osposobi i postigne dogovor o ravnomjernoj raspodjeli tereta migrantske krize na sve dijelove države.

Više od 5.400 izbjeglica i migranata smješteno u privremenim prihvatnim centrima koje financira EU u BiH, međutim trenutni kapacitet skloništa je nedovoljan i različiti nivoi vlasti u BiH ne slažu se sa otvaranjem dodatnih kapaciteta na teritorijama pod njihovom kontrolom.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG