Dostupni linkovi

EU izdvojila za izbeglice i migrante u BiH 3,5 miliona eura


Protest u kampu Lipa 3 decembra 2020.
Protest u kampu Lipa 3 decembra 2020.

Evropska komisija je potvrdila da je odvojila 3,5 miliona eura humanitarne pomoći za pomoć ugroženim izbeglicama i migrantima u Bosni i Hercegovini (BiH) koja se suočava sa humanitarnom katastrofom.

Evropski šef diplomatije, Josep Borell (Borelj) je pozvao vlasti BiH da ne ostavljaju ljude na hladnom, bez pristupa sanitarnim uređajima usred globalne pandemije.

„Situacija u Unsko-sanskom kantonu je neprihvatljiva. Anti-zimski smeštaj je preduslov za humane životne uslove, koje treba osigurati u svakom trenutku. Lokalne vlasti trebaju staviti na raspolaganje postojeće objekte i pružiti privremeno rješenje sve dok se kamp Lipa ne obnovi u trajni objekat. Humanitarna pomoć EU će ljudima koji su u nevolji omogućiti pristup osnovnim stvarima kao trenutno olakšanje njihove trenutne nevolje. Međutim, hitno su potrebna dugoročna rešenja”, upozorio je Borell.

Kako su predstavnici Evropske Komisije (EK) objasnili, odvojena sredstva imaju karakter “humanitarnog finansiranja” stoga će se raspodeliti putem humanitarnih organizacija na terenu, i obezbediće izbeglicama i migrantima toplu odeću, ćebad, hranu, kao i zdravstvenu zaštitu, mentalno zdravlje i psihosocijalnu podršku. Takođe će se time doprineti naporima da se ograniči širenje korona virusa.

EU: Ljudski životi ugrožavaju se zbog unutrašnje političke borbe

Portaprol EU Peter Stano je upozorio da se situacija mogla sprečiti da je postojala volja bosanskohercegovačkih vlasti.

“Ova humanitarna katastrofa mogla je biti sprečena da su vlasti postupale onako kako se od njih tražilo. Ovde se radi o spašavanju života ljudi. EU i države članice očekuju od vlasti BiH da preduzmu hitne mere i hitno reše situaciju”, poručio je Stano.

Peter Stano je upozorio da se “životi ljudi ne mogu se žrtvovati zbog unutrašnje političke borbe”, te je poručio da se odluke donete na najvišem državnom nivou moraju odmah sprovesti.

“Cela situacija negativno utiče na imidž BiH u očima država članica EU, ali i na međunarodnoj sceni”, podvukao je Peter Stano, portparol EU.

Inače, Bosna i Hercegovina, je samo u toku 2020 godine, dobila oko 8 milliona eura za migrante a od početka krize, odnosno od 2018. godine, evropska pomoć državi za migrantsku krizu dostigla skoro 90 miliona eura.

XS
SM
MD
LG