Dostupni linkovi

Najavljeno hitno čišćenje Potpećkog jezera kod Priboja


Potpećko jezero (april 2019.)
Potpećko jezero (april 2019.)

Srbijavode i Elektroprivreda Srbije sprovešće hitnu akciju čišćenja Potpećkog jezera, veštačkog akumulacionog jezera na reci Lim kod Priboja u jugozapadnoj Srbiji.

Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je da je dogovoreno čišćenje nagomilanog komunalnog otpada u Potpećkom jezeru, koji su prethodnih dana naneli bujični potoci preko pritoka reke Lim.

„Znamo da ovaj problem datira od ranije, da imamo i mnogo divljih deponija u blizini reke i da je u cilju dugoročnijeg rešavanja problema plutajućeg otpada na Limu i Drini potrebna saradnja sa nadležnim ministarstvima iz susednih država, kojima smo već uputili poziv“, poručila je ministarka Irena Vujović.

Ona je dodala da je u ovom trenutku najvažnije da se ukloni komunalni otpad koji se taloži u Potpećkom jezeru, te je pozvala sve jedinice lokalne samouprave iz tog dela Srbije da se maksimalno uključe u akciju čišćenja.

U saopštenju Ministarstva je navedeno da će se otpad odvoziti na deponiju Duboko u Užicu.

Na sastanku je najavljeno i da će JP „Elektroprivreda Srbije“ u saradnji sa preduzećem iz Bosne i Hercegovine hitno započeti uklanjanje otpada na brani u Višegradu.

XS
SM
MD
LG