Dostupni linkovi

Zdravstveni radnici ponovo protestuju na ulicama Mostara


Zdravstveni radnici s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), na jugu BiH, u petak 18. decembra, održali su protestnu šetnju u centru Mostara na kojoj su zatražili ostavku Vlade HNK kantona. U protestnoj šetnji učestvovalo je oko stotinu zdravstvenih radnika.

“Do ovog trenutka nas nisu pozvali u Vladu HNK, pripremili tekst kolektivnog ugovora, u koji bi unijeli sve naše zahtjeve i zajedno ga s nama potpisali na obostrano zadovoljstvo”, izjavio je novinarima, predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK-a, Dalibor Vuković.

On je istakao da demonstranti traže ostavke vlasti tog kantona.

Vuković je kazao da već krajem sljedeće sedmice očekuju odluku Općinskog suda u Mostaru u korist sindikata da je zakonit štrajk kojeg su pokrenuli 10. decembra, a koji je 15. decembra po odluci tog suda, na zahtjev Vlade HNK-a, prekinut.

“Nastavit ćemo s generalnim štrajkom, potpunom obustavom rada, čim zaprimimo rješenje Općinskog suda Mostar, za kojeg mi vjerujemo u potpunosti da će biti u našu korist i da ćemo nastaviti našu borbu sve do trenutka kada vlast poklekne i kada nas pozove da potpišemo Kolektivni ugovor”, rekao je Vuković.

Nezavisni strukovni sindikat radnika u zdravstvu HNK i Nezavisni sindikat zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar od Vlade HNK-a traže da se, nakon godinu i po dana čekanja, potpiše novi Kolektivni ugovor, te da im se za po 0,5 bodova poveća koeficijent za obračun plata u naredne dvije godine, kako bi im se povećanje tog koeficijenta izjednačilo na 1,2 boda, što je ranije u pregovorima sa Vladom postigao Sindikat doktora medicine i stolmatologije HNK.

Oni su ranije optužili Vladu HNK i ministra zdravstva Gorana Opsenicu za odugovlačenje procedure pregovaranja, kako sindikati ne bi stekli zakonske uslove za stupanje u generalni štrajk.

Predstavnici sindikata su u više navrata ustvrdili da mjesecima ne dobijaju poziv od predstavnika Vlade HNK na pregovore. Kazali su ranije kako od ministra zdravstva jeste stigao dopis, u kojem ih se poziva na pregovore, ali da se u tom dopisu “opet ne navodi ni koliko će trajati ti pregovori, niti kad će točno započeti”.

Već nekoliko puta posljednjih mjeseci, prije stupanja u generalni štrajk, održali su protestne šetnje u centru grada i pred sjedištem Vlade HNK-a, tražeći povećanje plata i potpisivanje kolektivnog ugovora.

Iz Vlade HNK je ranije objavljeno saopćenje za javnost, u kojem pozivaju na “dijalog, pregovore i kompromis u traženju najboljih i održivih rješenja”.

XS
SM
MD
LG