Dostupni linkovi

Komšić traži pojašnjenje procesa nabavke vakcina protiv COVID-19


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željko Komšić pozvao u ponedeljak, 4. decembra predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltiju i ministricu civilnih poslova BiH Ankicu Gudeljević da građanima pojasne konfuziju u vezi sa nabavkom vakcina putem COVAX i EU mehanizma.

„Potpuno neusaglašeni stavovi predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministarstva civilnih poslova, pri čemu predsjedavajući tvrdi da će građani BiH dobiti vakcine u rokovima koji su planirani i za građane Evropske unije, a iz ministarstva civilnih poslova tvrde da uopće ne mogu potvrditi nikakav datum prijema, upućuju na potpunu konfuziju i neodgovornost, a poznato je da je u zemljama EU imunizacija već počela“, ističe Komšić.

Vlasti u BiH ne znaju kada će u ovu državu stići prve vakcine protiv korona virusa. Nagovještaj je prvo tromjesečje 2021. godine, ali preciznog datuma nema.

Novac je uplaćen za nabavku vakcina putem Globalne alijanse za vakcinaciju (GAVI), u okviru Mehanizma za globalni pristup vakcinama za sprječavanje COVID-19 (COVAX), u kojem učestvuje 186 država svijeta.

U saopštenju iz Komšićevog kabineta se navodi kako je u potpunosti neprihvatljivo to da se ministrica Gudeljević „uopće ne osjeća pozvanom baviti se svojim poslom“ pa se građani o procesu nabavke vakcina informišu preko službe za odnose s javnošću Ministarstva civilnih poslova koje je u septembru prošle godine kazalo kako će BiH među prvim zemljama dobiti vakcinu.

Komšić je naveo da će na sljedećoj sjednici Predsjedništva BiH predložiti da Predsjedništvo BiH pozove na odgovornost Vijeće ministara i ministarstvo civilnih poslova kao i da podnesu cjelovitu informaciju o procesu nabavki vakcina.

Vijeće ministara BiH usvojilo je 29. decembra prošle godine Informaciju o prihvatanju podrške Fonda Ujedinjeniha nacija za djecu (UNICEF) u procedurama nabavke vakcina za BiH i osiguranju finansijskih sredstava za ispunjavanje obaveza iz Ugovora o nabavci vakcina sa Globalnom alijansom za vakcine.

U saopštenju se navodi da je "donesena Odluka o odobravanju višegodišnjeg projekta finansiranja troškova iz ugovornih aranžmana za nabavku zdravstvenih protivmjera protiv COVID-a 19 za period 2020. - 2022. godine i korištenju sredstava iz Budžeta i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu u iznosu od 2.000.000 maraka (oko milion eura)".

Ova sredstva su namijenjena izmirenju troškova nastalih u procesu nabavke vakcine u BiH, uključujući, između ostalog, isporuku, uvoz i raspodjelu vakcina protiv COVID-a 19, troškove transporta, skladištenja, te osiguranja kvaliteta.

XS
SM
MD
LG