Dostupni linkovi

Sastanak evropskih ministara vanjskih poslova o nuklearnom sporazumu sa Iranom


Nuklearno postrojenje Natanz
Nuklearno postrojenje Natanz

Par dana nakon što je agencija Ujedinjenih nacija zadužena za nadzor nuklearnog naoružanja objavila da je Teheran ponovo prekršio sporazum, njemačka vlada saopštila je da se ministri vanjskih poslova Velike Britanije, Francuske i Njemačke sastaju u Berlinu 23. novembra kako bi razgovarali o nuklearnom sporazumu koji je 2015. godine postignut sa Iranom.

"Zajedno s našim partnerima snažno pozivamo Iran da prestane kršiti sporazum i vrati se u potpunosti ispunjavanju svih svojih nuklearnih obveza", rekla je glasnogovornica njemačke vlade.

Sastanak dolazi nakon što je Međunarodna agencija za atomsku energiju rekla da su centrifuge u zakpanom dijelu glavnog centra Natanz u kojem se obogaćuje uranijum, sada u funkciji. Na samom sastanku učestvuju njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas, britanski ministar Dominic Raab i njegov francuski kolega Jean-Yves Le Drian.

Nuklearni sporazum sa svjetskim silama navodi da Iran može akumulirati obogaćeni uranijum samo sa mašinama prve generacije IR-1, i da su to jedine centrifuge koje mogu raditi.

Nakon što su se 2018. godine Sjedinjene Države povukle iz nuklearnog sporazuma, Iran je, preispitujući da li sporazum više vrijedi, krenuo da krši ograničenja, uključujući čistoću na koju obogaćuju uranijum.

Drugi potpisnici, Rusija, Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Kina i Evropska unija, insistiraju da sporazum još uvijek vrijedi, te su pozvali Teheran da ga se pridržavaju.

Iranski zvaničnici smatraju da država nema ekonomske koristi od sporazuma prema kojem su značajno ograničili svoj nuklearni program u zamijenu za ublažavanje ekonomskih sankcija.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javid Zarif rekao je 17. novembra da bi Teheran bio spreman da se vrati na puno poštovanje sporazuma ukoliko bi novoizabrani predsjednik Joe Biden ukinuo sankcije koje su SAD nametnule. Biden je rekao da će sarađivati sa drugim silama na izmjenama i dopunama sporazuma jednom kada Iran ponovo krene sa poštovanjem odredbi sporazuma.

XS
SM
MD
LG