Dostupni linkovi

Agencija UN: Iran povećava zalihe slabo obogaćenog uranijuma


Iranska nuklearna elektrana Bušer

Iran nastavlja da povećava zalihe slabo obogaćenog uranijuma znatno iznad granice postavljene međunarodnim nuklearnim sporazumom sa velikim silama i da ga obogaćuje do većeg nivoa čistoće od dozvoljenog, saopštila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

U poverljivom dokumentu, dostavljenom zemljama članicama, u koji je Asošiejted pres imao uvid, IAEA je navela da je Iran 2. novembra imao u zalihama 2.442,9 kilograma slabo obogaćenog uranijuma, što je povećanje u odnosu na 2.105,4 kilograma, koliko je prijavljeno 25. avgusta.

Prema međunarodnom nuklearnom sporazumu koji je Teheran 2015. postigao sa SAD, Velikom Britanijom, Nemačkom, Francuskom, Rusijom i Kinom, Iran ne sme da ima zalihe veće od 202,8 kilograma.

IAEA je prijavila i da Iran nastavlja da obogaćuje uranijum do nivoa od 4,5 odsto čistoće, što je više od 3,67 odsto, koliko mu je dozvoljeno sporazumom iz 2015. godine.

Iran je unapred objavio da će kršiti sporazum, nakon što su ga SAD jednostrano napustile 2018. godine, i ponovo uvele oštre sankcije Teheranu.

Sporazum predviđa davanje ekonomskih podsticaja Iranu koji se zauzvrat obavezao da ograniči svoj nuklaerni program.

Teheran kršenjem sporazuma vrši pritisak na preostale potpisnice da predlože nove načine kojima bi bile neutralisane posledice američkih sankcija.

Iranska vlada je nastavila da omogućava pun pristup nuklearnim postrojenjima inspektorima IAEA, što je ključni razlog zbog kojeg države koje su ostale deo sporazuma navode da ga treba sačuvati.

Cilj sporazuma je da se Iran spreči da napravi nuklearno oružje, iako Teheran insistira da mu to nije namera.

Prema analizi vašingtonskog Udruženja za kontrolu naoružanja, Iran ima dva puta više materijala od količine potrebne za izradu nuklearnog oružja.

Međutim, generalni direktor IAEA Rafael Grosi rekao je Asošiejted presu prošlog meseca da njegova agencija ne smatra tačnom tu procenu.

Američki novoizabrani predsednik Džo Bajden (Joe Biden) obećao je da će zauzeti novi kurs s Iranom, obećavši da će se Vašington ponovo pridružiti značajnom nuklearnom sporazumu iz 2015. ako Teheran se u potpunosti bude pridržavao njegovih odredbi.

XS
SM
MD
LG