Dostupni linkovi

Iran nastavio obogaćivanje uranijuma


Nuklearno postrojenje u kojem se vrši obogaćivanje uranijuma

Iran je nastavio obogaćivanje uranijuma do nivoa od 20 odsto u podzemnom nuklearnom postrojenju Fordov, rekao je u ponedeljak 4. decembra Vladin portparol agenciji Mehr, javlja Reuters.

Ovaj nivo obogaćivanja uranijuma nije dozvoljen sporazumom Irana i šest velikih sila iz 2015. godine.

"Prije nekoliko minuta počeo je proces obogaćivanja uranijuma do 20 odsto u kompleksu Fordov", rekao je portparol Ali Rabeje.

Ovo je novi u seriji poteza kojim Teheran krši sporazum.

Iran je to počeo da radi 2019. godine, kada su se SAD povukle iz pakta i ponovo uvele sankcije Islamskoj Republici.

Međunarodna agencija za atomsku energiju saopštila je 1. januara da Teheran planira da nastavi obogaćivanje uranijuma do nivoa od 20 odsto. Postrojenje Fordov ukopano je u planinu.

Osude Evropske unije

Evropska unija (EU) osudila je u ponedeljak obogaćivanje uranijuma do 20 odsto koje je Iran najavio i dodala da to predstavlja veliko odstupanje od sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015. godine.

EU je navela da čeka saopštenje Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) pre donošenja odluke o nekim eventualnim merama.

IAEA je 1. januara saopštila da su je iranske vlasti obavestile da planiraju proizvodnju obogaćenog uranijuma do 20 odsto što je znatno iznad praga dozvoljenog prema sporazumu.

Ta agencija još nije potvrdila da su iranske vlasti počele ta proces.

Prema poslednjem izveštaju IAEA, Teheran obogaćuje uranijum do 4,5 odsto dok je dozvoljeni nivo prema sporazumu 3,67 odsto.

Iranski parlament nedavno je doneo odluku o povećanju nivoa obogaćivanja uranijuma posle ubistva iranskog fizičara Mohsena Fahrizadeha.

Iran sumnja da je Izrael iza ubistva naučnika.

Sporazum o iranskom nuklearnom sporazumu zaključili su 2015. u Beču Iran i šest velikih sila - SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Nemačka, posle 12 godina krize o tom pogramu.

U međuvremenu su SAD izašle iz sporazuma i ponovo uvele sankcije Iranu.

XS
SM
MD
LG