Dostupni linkovi

Uhapšeni neki od uključenih u ubistvo iranskog nuklearnog naučnika


Ubijeni iranski naučnik Mohsen Fakhrizadeh
Ubijeni iranski naučnik Mohsen Fakhrizadeh

Osobe uključene u atentat na iranskog nuklearnog naučniha Mohsena Fakhrizadeha prošlog mjeseca uhapšene su u utorak, rekao je savjetnik predsjednika iranskog parlamenta, saopštila je poluzvanična novinska agencija ISNA, prenosi Reuters.

Izrael optužuje Izrael za ubistvo Fakhrizadeha 27. novembra. Ubijenog naučnika su zapadne obavještajne službe smatrale za glavnog organizatora tajnog iranskog programa za nuklearno oružje. Teheran već dugo negira da rade na razvoju nuklearnog oružja. Izrael nije ni potvrdio, ni porekao uključenost u ubistvo.

“Počinioci ovog atentata, od kojih su neki identificirani, čak i uhapšeni, neće pobjeći pravdi”, rekao je savjetnik Hossein Amir-Abdollahian.

Fakhrizadeh je bio šef istraživačkog centra nove tehnologije u elitnoj Revolucionarnoj gardi i bio je vodeća figura u iranskom nuklearnom programu.

Iran je ranije dao kontradiktorne detalje o ubistvu naučnika. Stariji zapovjednik Revolucionarne garde rekao je da je ubistvo izvršeno na daljinu koristeći umjetnu inteligenciju i mitraljez koji je bio opremljen “pametnim sistemom kojim se kontroliše satelitom”.

Svjedoci su za državnu televiziju rekli da se eksplozija dogodila prije nego što je grupa naoružanih ljudi otvorila vatru na automobil.

Stručnjaci i zvaničnici rekli su prošle sedmice za Reuters da je Fakhrizadeovo ubistvo otkrilo sigurnosne nedostatke koji sugerišu da se neko možda infiltrirao u iranske sigurnosne snage i da je Iran možda ranjiv za dalje napade.

XS
SM
MD
LG