Dostupni linkovi

EU otvara vrata BiH za nabavku vakcina protiv korona virusa


Bosna i Hercegovina (BiH) pozvana je da iskaže potrebe za vakcine protiv korona virusa u okviru Mehanizma nabavke Evropske Unije (EU), saopšteno je u srijedu (9. decembra) iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

“Slijedeći kontinuirane upite Ministarstva civilnih poslova BiH o mogućnosti uključenja Bosne i Hercegovine u EU mehanizam nabavke, Generalni direktorat za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske komisije (DG NEAR), putem delegacije Evropske Unije u BiH, pozvao je Bosnu i Hercegovinu da iskaže svoje potrebe za količinom vakcina”, navodi se u saopštenju.

Ističe se da se ovim pozivom, pored COVAX mehanizma, Bosni i Hercegovini otvorila mogućnost da bude dio i EU mehanizma nabavke što je “glavni i jedini preduslov maksimalne sigurnosti u procesu nabavke vakcina”.

U Ministarstvu ističu da je do poziva BiH došlo zahvaljujući izuzetnoj koordinaciji Ministarstva civilnih poslova BiH, delegacije Evropske Unije u BiH i nadležnih zdravstvenih institucija Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH.

“Od početka pregovora i otvorenih opcija za nabavku vakcina Ministarstvo civilnih poslova BiH pronalazi mehanizme kojim bi u najkraćem roku pomogla građanima BiH”, stoji u saopštenju.

Iz Bosne i Hercegovine do sada su upućene dvije porudžbine za vakcine protiv korona virusa.

Prvu, sa državnog nivoa vlast je poručila putem Globalnog saveza vakcine (GAVI), u kojem učestvuje 186 država svijeta.

Bosna i Hercegovina naručila je 1.232.000 doza potencijalnih vakcina za 20% populacije putem Globalnog saveza za vakcine (GAVI).

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević je, u ime BiH, 18. septembra potpisala Ugovor sa GAVI o nabavci vakcina za građane BiH.

Savjet ministara BiH je na sjednici 3. decembra najavio da bi vakcine protiv korona virusa mogle stići u BiH u prvom kvartalu 2021. godine.

Druga porudžbina vakcina je Republike Srpske upućena ka Rusiji za nabavku u avgustu u toj zemlji registrovane Sputnjik V vakcine.

U testiranju ove vakcine, inače, je preskočena treća faza, koja može da traje i mjesecima, a što je izazvalo globalnu zabrinutost.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi, Duško Perović, za novinsku agenciju Srna, 7. decembra je izjavio da se prva isporuka ruskih vakcina može očekivati u februaru 2021. godine.

Perović je rekao i da je Ministarstvu zdravlja Republike Srpske, prije nekoliko dana, dostavio obimnu dokumentaciju koju je neophodno analizirati kako bi bili obezbijeđeni uslovi i dozvole za isporuku ruske vakcine.

Kako funkcioniše Pfizerova - BioNTech COVID-19 vakcina?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske za Radio Slobodna Evropa (RSE) je rečeno da se u Bosnu i Hercegovinu može uvesti samo cjepivo s odgovarajućom potvrdom o kvaliteti i sigurnosti, ‘pa će u skladu s tim svako cjepivo koje stigne u Republiku Srpsku morati biti sigurno, kvalitetno i učinkovito.

Trenutno nije moguće odrediti koje će cjepivo biti dostupno u Republici Srpskoj. U okviru mehanizma COVAX, Republika Srpska prijavila je 400.000 doza cjepiva za 200.000 stanovnika. Istovremeno, u saradnji s predstavništvom Republike Srpske u Ruskoj Federaciji, razmatra se mogućnost nabave cjepiva od ruskog proizvođača”, navodi se u odgovoru 8. decembra na upit RSE koju vakcinu će Republika Srpska uvesti.

Bosna i Hercegovina nema ministarstvo zdravstva na državnom nivou. Prema Ustavu, zdravstveni sistem u ovoj državi je u nadležnosti entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske, te Distrikta Brčko, koji je posebna administrativna jedinica.

Istovremeno, na području Federacije BiH postoji 10 kantona, u okviru kojih je i deset ministarstava zdravstva. Zbog ovakvoj ustroja, svaki zdravstveni sistem, unutar Bosne i Hercegovine, ima autonomiju pri odabiru proizvođača od kojeg će nabaviti vakcine.

XS
SM
MD
LG