Dostupni linkovi

Vijeće ministara BiH donijelo odluku o smještanju migranta u objekat Bira  


Dio migranata je noć provelo na otvorenom.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine (BiH) donijelo je u četvrtak, 30. decembra, odluku o smještanju migranata i izbjeglica iz kampa Lipa, pored Bihaća na sjeverozapadu BiH, u objekat Bira u Bihaću, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE)Ministar sigurnosti Selmo Cikotić.

Oko 700 migranata i izbjeglica iz privremenog kampa Lipa, tridesetak kilometara od Bihaća, prethodnu noć su trebali biti prebačeni autobusima na drugu lokaciju, ali vraćeni su u kamp kojeg je 28. decembra zahvatio požar i dio njih je proveo noć na otvorenom.

Prethodno je Štab Civilne zaštite Grada Bihaća na hitnoj sjednici održanoj u srijedu 30. decembra, ispred Bire, jednoglasno usvojio dva zaključka, među kojima i onaj da bi nasilno smiještanje migranata i izbjeglica u Biru bez saglasnosti vlasti u Unsko-sanskom kantonu, narušilo sigurnosnu situaciju u tom dijelu BiH.

Zatražili su od Vijeća ministara BiH da obezbijede uslove kako bi se mogli smjestiti na lokalitet Lipe.

Sličan zahtjev je imao i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić koji je zatražio od Ministarstva sigurnosti BiH i Vijeća ministara BiH da, “uprkos pritiscima Evropske unije i međunarodne zajednice ne dozvole povratak migranata u nekadašnji kamp Bira.

Kamp Bira je zatvoren u septembru, odakle su migranti izmješteni u prihvatni centar Lipa.

Grupa međunarodnih humanitarnih organizacija pozvala je u srijedu uveče na “hitno iznalaženje rješenja za najmanje 900 migranata, izbjeglica i tražilaca azila koji su više od 24 sata držani u teškim humanitarnim uvjetima i neizvjesnosti na lokaciji Lipa, kao i na poštivanje konvencija koje je BiH potpisala.

U saopštenju koga potpisuju Međunarodna organizacija za migracije (IOM), Visoki komesarijat za izbjeglice Ujedinjenih nacija (UNHCR), Dansko vijeće za izbjeglice, UNICEF, Ljekari bez granica i Save the children piše kako su u nedostatku iznalaženja bilo kakvog rješenja, migranti, izbjeglice i tražioci azila izloženi niskim temperaturama, na lokaciji na kojoj gotovo da se nemaju gdje smjestiti.

XS
SM
MD
LG