Dostupni linkovi

Susret Tegeltija-Heker: Otvoriti kamp Bira na četiri mjeseca


Migranti u kampu Lipa u blizini Bihaća, dan nakon što je izgorio u požaru, 24. decembra 2020.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (VM BiH) Zoran Tegeltija razgovarao je u srijedu 30.decembra sa savjetnikom za vanjsku politiku kancelarke Angele Merkel, Janom Hekerom.

Fokus sastanka je bio na iznalaženju najboljeg rješenja za smještaj migranata.

Sagovornici su ocijenili da se u ovom trenutku u cilju sprečavanja humanitarnih, epidemioloških i drugih posljedica, kao najbolje rješenje za smještaj migranata vidi otvaranje kampa „Bira“ na period od četiri mjeseca, koliko je potrebno da se na lokaciji „Lipa“ napravi prihvatni centar za migrante, nakon čega bi kamp „Bira“ bio trajno zatvoren.

Najveće svjetske humanitarne agencije u zajedničkom saopštenju 28.decembra izrazile su zabrinutost zbog sudbine nekoliko stotina migranata u Bosni i Hercegovini (BiH), ističući da su već prijavljeni slučajevi promrzlina i hipertermije među onima koji su ostali bez skloništa nakon zatvaranja kampa "Lipa" kod Bihaća na sjeveroistoku BiH.

Predsjedavajući Tegeltija je tokom sastanaka rekao kako je neophodan nastavak pregovora i saradnje sa vlastima Unsko-sanskog kantona oko iznalaženja najboljeg rješenja za smještaj migranata.

Migrantska kriza u Unsko-sanskom kantonu (USK) iskomplikovala se, nakon što su međunarodne ali i institucije BiH zatražile od kantonalnih vlasti da otvore nekadašnji kamp Bira, kako bi se tokom hladnih dana migranti iz kampa Lipa prebacili tu. Međutim, vlasti USK, te predstavnici Grada Bihaća ne žele da se migranti vrate u Biru.

Predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini su se 23. decembra povukli iz "Lipe" pri čemu su prestali pružati pomoć u tom kampu.

Istog dana izbio je požar na jednom od šatora, a veliki dio kampa je uništen.
Oko 700 migranata, koji su se nalazili u kmapu Lipa u utorak 29.decembra je ukrcano u autobuse, kako bi bili prebačeno u kasarnu u naselju Bradina kod Konjica. Međutim, mještani ovog naselja izašli su na proteste, poručujući kako ne žele migrante blizu svojih kuća.

Osim oko 800 migranata na lokaciji bivšeg kampa "Lipa", procjenjuje se da se u napuštenim zgradama i improvizovanim kampovima u tom području nalazi još oko 2.000 ljudi.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini (BiH) Husein ef. Kavazović uputio je 30.decembra apel svim domaćim i međunarodnim institucijama i organizacijama da se ozbiljno, bez politikantstva i sitnih dnevnopolitičkih interesa, angažuju oko rješavanja migrantske krize.

XS
SM
MD
LG