Dostupni linkovi

Reis Kavazović: Neljudski i ponižavajući tretman migranata je sramota za BiH i Evropu


Migranti u kampu Lipa
Migranti u kampu Lipa

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini (BiH) Husein ef. Kavazović uputio je 30.decembra apel svim domaćim i međunarodnim institucijama i organizacijama da se ozbiljno, bez politikantstva i sitnih dnevnopolitičkih interesa, angažuju oko rješavanja migrantske krize.

U saopštenju, reisu-l-ulema navodi kako razumije sve sigurnosne aspekte problema, kao i to da ovaj ne može pasti samo na nekoliko lokalnih zajednica u BiH, ali da je neprihvatljivo tretiranje migranata na način na koji se to čini ovih dana.

„Neljudski i ponižavajući tretman ovih ljudi je sramota za Bosnu i Hercegovinu, ali i Evropu. Mi tako ne tretiramo ljude koji su u stanju potrebe. I dok se traga za načinima kako će se BiH i EU zaštititi od ilegalnih migracija jako je bitno da one ostanu otvorene za izbjeglice i one koji su potrebni naše zaštite, a da se s onim ljudima koji su žrtve trgovine ljudima ili ekonomski migranti postupa humano i s ljudskim dignitetom“, navodi reis Kavazović.

On poziva vlasti na svim nivoima da preuzmu odgovornost i pomognu da se ovaj problem riješi zajedno s Evropskom unijom (EU), međunarodnim organizacijama i državama iz kojih migranti dolaze.

„Niko od njih se ne može ponašati kao da to nije i njihov problem“, stoji nu saopštenju.

Nakon što su zapaljena četiri šatora u bivšem migrantskom kampu „Lipa“ kod Bihaća, oko 700 migranata je u utorak, 29.decembra trebalo autobusima biti prebačeno u kasarnu u naselju Bradina kod Konjica, te azilantski centar u Delijašu, nedaleko od Sarajeva.

Međutim, mještani ovog naselja su se usprotivili, te se okupili ispred objekta kasarne.

Predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini su se 23. decembra povukli iz "Lipe" pri čemu su prestali pružati pomoć u tom kampu.

Osim oko 800 migranata na lokaciji bivšeg kampa "Lipa", procjenjuje se da se u napuštenim zgradama i improvizovanim kampovima na tom području nalazi još oko 2.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG