Dostupni linkovi

Migranti 'će prenoćiti u autobusima', mještani Bradine blokirali ulaz u kasarnu


Oko 700 migranata iz bivšeg privremenog migrantskog kampa "Lipa" kod Bihaća u Bosni i Hercegovini (BiH) u utorak neće biti prebačeni u kasarnu u naselju Bradina kod Konjica kako je ranije bilo najavljeno.

Ovo je za Bosanskohercegovačku televiziju BHT1 potvrdio ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić.

Cikotić je kazao da migranti neće biti prebačeni u kasarnu Bradina i azilantski centar u Delijašu, već će prenoćiti u 20 autobusa te da će se u srijedu (30. decembra) dalje odlučivati o njihovom izmještanju.

Jedanaest autobusa stiglo je u utorak pred bivši kamp "Lipa" radi transporta migranata na novu lokaciju, ranije je potvrđeno Radiju Slobodna Evropa (RSE) iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Unsko-sanskog kantona.

Policija je nadgledala ukrcavanje migranata u autobuse pred "Lipom", ali su iz MUP-a kazali da nisu organizatori izmještanja migranata i da im nije poznata lokacija na koju odlaze.

Predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini su se 23. decembra povukli iz "Lipe" pri čemu su prestali pružati pomoć u tom kampu.

Istog dana izbio je požar na jednom od šatora, a veliki dio kampa je uništen.

Osim oko 800 migranata na lokaciji bivšeg kampa "Lipa", procjenjuje se da se u napuštenim zgradama i improvizovanim kampovima u tom području nalazi još oko 2.000 ljudi.

Kamp 'Lipa' u plamenu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:38 0:00

Stotinjak mještana naselja Bradina kod Konjica u Hercegovačko-neretvanskom kantonu Federacije Bosne i Hercegovine okupilo se u utorak ispred kasarne Oružanih snaga BiH u tom mjestu kako bi spriječili premještanje migranata iz Bihaća u taj objekat, potvrdio je za RSE član Savjeta mjesne zajednice Bradina, Fikret Ljevo.

"Mi smo stava da, ako su to ljudi s porodicama i djecom, mi bismo ih primili u svoju kuću. Ali to nisu izbjeglice. Vidimo i šta se dešava po Sarajevu i u drugim dijelovima Federacije BiH... Oni za mene nisu izbjeglice", naglasio je Ljevo.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić je na konferenciji za medije nakon sjednice Vijeća ministara BiH u utorak rekao postoji saglasnost domaćih i međunarodnih institucija da se migranti iz bivšeg kampa "Lipa" privremeno premjeste na lokalitet Bradina u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Migranti bi, tvrdi Cikotić, na ovoj lokaciji trebali biti smješteni dok se kamp "Lipa" ne osposobi za dugotrajnu namjenu za smještaj migranata.

Selmo Cikotić: Migranti koji se trenutno nalaze na otvorenom ćemo smjestiti u bivšu lokaciju Oružanih snaga BiH na Bradini
Selmo Cikotić: Migranti koji se trenutno nalaze na otvorenom ćemo smjestiti u bivšu lokaciju Oružanih snaga BiH na Bradini

Bevanda: Nema odluke o premještanju migranata

U utorak je reagovao i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda ističući kako ne postoji nikakva odluka Vijeća ministara o premještanju migranata u Bradinu.

"Ako će se poštovati procedure, i ovo pitanje prvo je trebalo biti predmetom rasprave na kolegiju Vijeća ministara, potom smo trebali dobiti materijale za ovu vanrednu sjednicu a ne da slušamo usmene opservacije ministra o stihijskom premještanju migranata s jednog na drugi kraj Bosne i Hercegovine", rekao je Bevanda i pozvao predsjedavajućeg Vijeća ministara i sve ministre da se drže propisanih procedura i da ne donose nikakve odluke "u vidu presedana", kazao je Bevanda.

Vijeće ministara BiH usvojilo informaciju o stanju u oblasti migracija

Vijeće ministara BiH usvojilo je 29. decembra informaciju Ministarstva sigurnosti o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za oktobar 2020. godine, kada je prijavljeno 1.263 migranata, što je za 38% manje u odnosu na septembar ove godine, kada je prijavljeno njih 2.041, navodi se u saopćenju Vijeća ministara, prenosi Fena.

Državljani Pakistana (397) i Afganistana (392) su najbrojniji migranti prijavljeni Službi za poslove sa strancima u oktobru 2020. godine.

Službi za poslove sa strancima za deset mjeseci 2020. godine prijavljeno je 14.596 migranata, što predstavlja smanjenje za 44% u odnosu na isti period 2019. godine, kada je prijavljeno njih 26.169, dodaje se u saopćenju.

XS
SM
MD
LG