Dostupni linkovi

Predstavnički dom usvojio budžet FBiH za 2021.


Konvertibilna marka (KM)
Konvertibilna marka (KM)

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) prihvatio je u utorak (29. decembar) na sjednici Prijedlog federalnog budžeta za 2021. godinu.

Da bi stupio na snagu, potrebno je da ovaj akt odobri u istom tekstu i Dom naroda čija je sjednica sazvana za srijedu (30. decembar). Ako se to desi, Federacija će pravovremeno dobiti budžet za narednu godinu.

Prema obraćanju Predstavničkom domu federalnog premijera Fadila Novalića, koji je prvo predstavio ekonomske posljedice pandemije COVID-a 19, budžet za 2021. sadržavat će mjere za sanaciju stanja.

To se odnosi na prilike u vezi s bruto domaćim proizvodom (GDP) i radnim mjestima čiji je broj umanjen od početka pandemije u FBiH, a kasnije nadomješćivan zahvaljujući 'korona zakonu', te drugim preduzimanim mjerama.

Ukupni predloženi budžetski iznos je oko 5.480.000.000 maraa (2.740.000.000 eura) što je za 27,7 miliona maraka (13.850.000 eura) manje od budžeta za 2020., odnosno rebalansa izvršenog u aprilu.

Planirani porezni prihodi su gotovo na ovogodišnjem nivou jer Vlada Federacije BiH smatra da će planirane mjere dati rezultate.

Budžetski prihodi od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) očekuju se kao i u 2020. godini, što važi i za prihode od indirektnih poreza.

Premijer Novalić je za iduću godinu najavio nastavak restriktivne politike u javnoj potrošnji, a za plaće i naknade troškova zaposlenih kazao da je ukupni iznos blago povećan nakon što je s početkom pandemije bio smanjen. I s povećanjem je ispod nivoa Rebalansa budžeta za 2020. godinu.

U nastavku borbe protiv posljedica pandemije COVID-a 19, predviđeno je intenziviranje mjera, pa u tom smislu, pomoć nižim nivoima vlasti, kantonima i općinama u iznosu od 230 miliona maraka (115 miliona eura), kao i 150 miliona maraka (75 miliona eura) Fondu za stabilizaciju privrede. Ovo drugo će se trošiti na temelju podzakonskih akata.

Za podršku zapošljavanju je predviđeno dodatnih 50 miliona maraka (25 miliona eura), kao i novih 25 miliona maraka (12.500.000 eura) podrške privredi kroz garancijski fond; zatim deset miliona maraka (pet miliona eura) za uvezivanje staža zaposlenih u privatnim i javnim preduzećima, te pomoć od devet miliona maraka (četiri i pol miliona eura) aerodromima u Sarajevu, Mostaru i Tuzli kao subjektima koji trpe značajne posljedice krize izazvane pandemijom. Predviđeno je i 25 miliona maraka (12.500.000 eura) za izgradnju aerodroma u Bihaću.

Zdravstvenim ustanovama je planirano 60 miliona maraka (30 miliona eura), duplo više nego dosad za borbu protiv COVID-a 19, kazao je federalni premijer i dodao da je novac za vakcine protiv COVID-a 19 već uplaćen.

Za naknade roditeljima djece s posebnim potrebama je predviđeno ukupno 16,5 miliona maraka (8.250.000 eura) te tri miliona maraka (1,5 miliona eura) za ustanove socijalne zaštite.

Transferi za penzije, poljoprivredu, povratnike i druge korisnike ostali su na dosadašnjem nivou.

Premijer FBiH Fadil Novalić je zaključio da su sve planirane mjere realne i održive i naglasio da je izuzetno važno da Federacija BiH dobije i zakone o doprinosima te o porezu na dohodak.

XS
SM
MD
LG