Dostupni linkovi

Budžet Federacije BiH u 2021. manji za 72 miliona KM


Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je 15. decembra na sjednici u Sarajevu utvrdila Prijedlog budžeta za 2021. godinu u iznosu od pet milijardi i 436 miliona KM, što je za 72,6 miliona KM (oko 36 miliona eura) manje u odnosu na prošlogodišnji.

Kako je obrazloženo nakon sjednice vlade, prijedlog koji je upućen u parlamentarnu proceduru predstavlja okvir za stabilizaciju javnih finansija u Federaciji BiH, te nastavak mjera usmjerenih na stabilizaciju i oporavak privrede.

Priprema budžeta za 2021. godinu obilježena je dvostrukim pritiskom, očekivanim smanjenim nivoom prihoda i primitka, s jedne, i potrebom da se kroz interventne mjere pomogne, ne samo privredi pogođenoj pandemijom korona virusa, nego i nižim nivoima vlasti, koji nemaju mogućnost niti izvore zaduživanja s ciljem sanacije svojih deficita.

Iz tog razloga, kako tvrde iz Federalne vlade, potrebe za finansiranjem rashoda i izdataka u 2021. godini značajno su porasle na 1,05 milijardi KM.

S obzirom da ovaj iznos uveliko prevazilazi domaće izvore finansiranja, neophodno će biti osigurati i finansiranje od međunarodnih finansijskih institucija.

Iznos od 50 miliona KM planiran je na ime projekta zapošljavanja, kako bi se u najmanju ruku nadoknadio izgubljeni broj radnih mjesta usljed nastale pandemije i vratio na nivo zaposlenosti prije izbijanja iste.

Vlada Federacije BiH danas je, na osnovu Uredbe o interventnim mjerama za pomoć ugroženim sektorima privrede FBiH u okolnostima pandemije COVID-19, donijela dvije odluke o dodjeli sredstava pomoći poslovnim subjektima u oblastima turizma i ugostiteljstva, te cestovnog prevoza putnika.

XS
SM
MD
LG