Dostupni linkovi

Preminuo bjeloruski diplomata, novi ambasador u SAD-u


Aleh Krauchanka
Aleh Krauchanka

Preminuo je visoki bjeloruski diplomata koji je imenovan za prvog ambasadora u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) nakon skoro 12 godina.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Aleh Kraučanka (49) iznenada je preminuo 25 decembra, rekao je novinarima portparol Ministarstva vanjskih poslova Anatol Hlaz ali nije pomenuo uzrok smrti ovog diplomate.

Kraučanka još uvijek nije preuzeo funkciju u Vašingtonu i bio je u Belorusiji kada je umro, rekao je portparol Hlaz.

Kraučanka je imenovan za ambasadora u SAD-u u julu, usljed znakova zbližavanja Minska i Vašingtona.

Međutim, to naglo otopljavanje odnosa od tada se ohladilo zbog brutalnog slamanja demonstranata u svjetlu spornog augustovskog reizbora bjeloruskog moćnika Aleksandra Lukašenka, piše RFE/RL servis na engleskom jeziku.

Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i nekoliko drugih zemalja odbili su da priznaju Lukašenka kao pobjednika izbora i uveli sankcije njemu i njegovim saveznicima, navodeći kao razlog izborne nepravilnosti i slamanje policije.

Sjedinjene Države opozvale su svog ambasadora u Minsku 2008. godine kada je Lukašenko naredio smanjenje američkog diplomatskog osoblja u toj zemlji nakon što je Vašington uveo sankcije kao odgovor na kršenje ljudskih prava i političku akciju oko bjeloruskih predsjedničkih izbora 2006. godine.

Ambasade obje zemlje predstavljene su na nivou otpravnika poslova, ali su se dvije strane 2019. godine dogovorile da razmijene ambasadore po prvi put od 2008. godine.

Ranije ovog mjeseca, Senat SAD-a odobrio je da Džuli Fišer, zamjenica pomoćnika sekretara za zapadnu Evropu i Evropsku uniju, bude nova ambasadorica SAD-a u Bjelorusiji.

XS
SM
MD
LG