Dostupni linkovi

Peskov: Nove sankcije SAD mogu da iskomplikuju završetak Severnog toka 2


Postojeće i planirane američke sankcije protiv Severnog toka 2 usmerene su na to da što više otežaju realizaciju projekta i u mogućnosti su to da učine, rekao je danas novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Kako je preneo TASS, Peskov je istakao da su Rusija i Evropa zainteresovane za završetak izgradnje gasovoda koji je preko potreban kako bi se osigurala evropska energetska bezbednost.Juče je Rojters, pozivajući se na visoke izvore u administraciji predsednika Donalda Trampa, objavio da američka administracija planira da uvede novi paket sankcija za projekat Severni tok 2.

Odgovarajući na pitanje da li će Trampova administracija imati vremena da zaustavi projekat, Peskov je rekao da nije sklon da predviđa stvari "gledanjem u šolju".

"Moramo da rešimo svoja pitanja i radimo na njima", rekao je.

Projekat "Severni tok 2" predviđa izgradnju dve strane cevovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara godišnje od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke.

Do danas je završeno 93 odsto Severnog toka 2. Izgradnja je obustavljena krajem 2019. godine kada je švajcarska kompanija za polaganje cevi Allseas zaustavila rad zbog američkih sankcija.

Izgradnja je nastavljena pre dve sedmice uprkos novom američkom upozorenju.

Severni tok 2 je u vlasništvu ruskog Gasproma, uz investicije nekoliko evropskih kompanija.

XS
SM
MD
LG