Dostupni linkovi

Konsultacije predsednice Kosova i političkih partija o terminu vanrednih izbora


Vjosa Osmani na sastanku sa premijerom Avdulahom Hotijem, 22. decembra u Prištini
Vjosa Osmani na sastanku sa premijerom Avdulahom Hotijem, 22. decembra u Prištini

Vršilac dužnosti kosovskog predsednika Vjosa Osmani započela je u utorak (22. decembar) konsultacije sa predstavnicima političkih partija o određivanju datuma za nove vanredne izbore.

Prvo se sastala sa liderom Pokreta Samoopredeljenje Aljbinom Kurtijem (Albin Kurti) i Arbanom Abrašijem (Arban Abrashi) iz redova Demokratskog saveza Kosova.

Kurti je u obraćanju novinarima nakon sastanka sa Osmani rekao da bi novi izbori trebali da budu što pre održani ali je istakao da nije bilo reči o određivanju konkretnog datuma.

"Ovo je bila preliminarna konsultacija i izrazili smo interes da učestvujemo na narednim parlamentarnim izborima ", rekao je Kurti.

Sa druge strane, Arban Abraši, član predsedništva Demokratskog saveza Kosova, koja je na čelu vladajuće koalicije, je nakon sastanka sa Vjosom Osmani saopštio da će njegova partija na predstojeće izbore najverovatnije izaći samostalno.

Dodao je da bi datum održavanja novih izbora mogao da bude 7. februar.

Sa Vjosom Osmani se sastao i Memlji Krasnići (Memli Kraniqi) iz redova Demokratske partije Kosova (DPK) koji je potom izjavio da pozdravlja odluku Ustavnog suda napominjući da njegova stranka očekuje da u što kraćem roku bude objavljen novi datum izbora.

„Verujemo da bi kraj januara bio odgovarajući datum, ne treba gubiti vreme“, rekao je on.

Krasnići nije želeo da kaže da li će DPK na vanredne izbore da izađe sama ili u koaliciji sa drugim partijama, napominjući da to u ovim trenucima nije prioritetno pitanje.

Osmani se u utorak sastala i sa Besnikom Tahirijem iz redova Alijanse za budućnost Kosova dok će u sredu razgovarati sa ostalim političkim partijama.

Ovi sastanci dolaze nakon što je Ustavni sud Kosova 21. decembra ocenio neustavnim glas poslanika poslanika Etema Arifija iz Aškalijske partije jer je bio pravosnažno osuđen na godinu dana i tri meseci zatvora zbog malverzacija sa subvencijama a ipak je učestvovao u izboru Vlade Avdulaha (Avdullaha) Hotija 3. juna koja je dobila podršku 61 poslanika, upravo onoliko koliko je potrebno.

Sud je u odluci konstatovao da sada predsednik Kosova raspisuje izbore koji se moraju održati najkasnije 40 dana od dana njihovog raspisivanja a Hotijeva Vlada će biti na funkciji dok se ne izabere nova.

Prema Ustavu Kosova, ukoliko za raspuštanje Skupštine glasa dve trećine (2/3) poslanika, predsednik objavljuje datum održavanja novih izbora.

Ustavni sud Kosova je dalje konstatovao da uzimajući u obzir da Vlada nije izabrana po Ustavu, predsednik Kosova raspisuje izbore, koji treba da se održe ne kasnije od 40 dana od dana raspisivanja. Aktuelna vlada ostaje na dužnosti do izbora nove Vlade Kosova.

Sjedinjene Države pozivale su sve stranke i institucije na Kosovu da ispoštuju odluke Ustavnog suda i obezbede da građani Kosova mogu odabrati svoje predstavnike putem slobodnih, poštenih, mirnih izbora - navodi se u izjavi Ambasade SAD-a na Kosovu.

Pokret Samoopredeljenje je tražio ocenu Ustavnog suda u vezi spornog glasa poslanika Arifija a početkom decembra je održano i javno saslušanje Ustavnog suda na kome je razmatran njhov zahtev.

Tada je Samoopredeljenje zatražilo od sudija Ustavnog suda da proglase nevažećim glasanje poslanika Etema Arifija prilikom izbora Vlade premijera Avdulaha Hotija.

Naime, Samoopredeljenje je tvrdilo da je odlučujući glas za izbor Hotijeve Vlade bio upravo glas poslanika Arifija a koji je izgubio mandat nakon što je pravosnažnom presudom Apelacionog suda osuđen za krivično delo sa zatvorskom kaznom od 1 godine i 3 meseca.

Istaknuto je da Etemu Arifiju nije trebala da bude potvrđena kandidatura za poslanika na izborima 6. oktobra 2019. godine.

Kaznu poslaniku Etemu Arifiju mediji su objavili osam meseci nakon što je Apelacioni sud objavio presudu protiv njega u avgustu 2019. godine.

Kako je Centralna izborna komisija saopštila, Arifi je skrivao činjenicu da je pravosnažno osuđen i kandidovao se na parlamentarnim izborima koji su održani 6. oktobra 2019. godine, iako mu je to prema zakonu zabranjeno.

Inače, vlada Avdulaha Hotija je formirana nakon što je oborena vlada Aljbina Kurtija a na zahtev Hotijevog Demokratskog saveza Kosova, koji je bio Kurtijev koalicioni partner.

Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je na konferenciji za novinare u Prištini 22. decembra da će prihvatiti odluku Ustavnog suda koji je njegovu vladu proglasio neustavnom.

„U potpunosti ga prihvatam i poštovaću odluku bez ikakve diskusije. Drago mi je da je to razjašnjeno”, rekao je Hoti i konstatovao da će on nastaviti sa svojim radom do izbora nove Vlade.

“Ustavna je obaveza da se ispoštuje procedura za raspisivanje izbora. Mi ćemo ispuniti svoje obaveze. Uveravam naše građane i partnere, preduzeća, da ćemo biti na dužnosti, posebno kada je u pitanju upravljanje situacijom tokom pandemije”, rekao je Hoti.

Ipak, on je napomenuo da Skupština Kosova ne bi trebala da bude raspuštena dok se ne usvoji budžet za 2021. godinu.

XS
SM
MD
LG