Dostupni linkovi

Mostar: Zdravstveni radnici ne odustaju od štrajka u pandemiji 


Klinika za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Mostaru
Klinika za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Mostaru

Sindikati zdravstvenih radnika Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), sa sjedištem u Mostaru, na jugu BiH, odbacili su u utorak, 8. decembra, ponudu kantonalne Vlade i potvrdili da u četvrtak, 10. decembra stupaju u ranije najavljeni generalni štrajk.

Predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK-a, Dalibor Vuković, izjavio je novinarima ispred zgrade Vlade HNK-a u Mostaru kako je sindikat Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar dobio akt od Vlade koji sadrži protokol o pregovorima, koji bi počeli u petak, dok štrajka ne bi bilo za vrijeme pregovaranja.

“Takav ucjenjivački odnos Vlade HNK-a i resornog ministra zdravstva (Gorana Opsenice, op. RSE) pokazuje da je njima samo cilj u ovom trenutku da se po svaku cijenu prekine najavljeni generalni štrajk, a da se ništa ne postigne”, izjavio je Vuković.

On tvrdi da u aktu Vlade HNK se ne navodi ni koliko će pregovori trajati niti kada će završiti, kao ni sa kakvim ishodom.

Podsjećanja radi, zdravstveni radnici HNK-a već sedmicama traže da se sa Vladom HNK-a potpiše novi Kolektivni ugovor, na koji čekaju već godinu i po dana, kao i da im se poveća koeficijent za obračun plata za po 0,5 u dvije godine, kako bi dobili povećanje koeficijenta od 1,2, što je već u pregovorima sa Vladom isposlovao kantonalni Sindikat doktora medicine i stomatologije HNK-a.

“Nezavisni sindikat zdravstvenih radnika HNK-a i Sindikat SKB Mostar nastavljaju završne pripreme. Mi ćemo stupiti u generalni štrajk u četvrtak, a Vladi smo ostavili sutra rok u 12 sati da sazove sjednicu Mirovnog vijeća u prostorijama Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite, hitnu sjednicu, i da se pokuša iznaći dogovor”, rekao je uz ostalo Vuković.

Sindikati su i ranije optuživali Vladu HNK za odugovlačenje procesa pregovora, kako sindikati ne bi imali zakonski uslov za stupanje u generalni štrajk. Najavili su da u četvrtak, u 8 sati ujutro, u generalni štrajk stupa oko 2400 zaposlenih u medicinskim ustanovama u HN kantonu, na jugu BiH, te da će štrajk trajati do ispunjenja zahtjeva.

Ranije su najavili i da će mostarska Covid-bolnica, gdje su smješteni pacijenti oboljeli od posljedica zaraze koronavirusom raditi bez prekida, kao i da će svi hitni slučajevi, kao i pacijenti koji leže na bolničkim odjeljenjima, imati potpunu zdravstvenu njegu.

“Problem će biti drugi pacijenti, jer ambulante neće raditi, naši zdravstveni djelatnici neće biti tu za njih, tako da se bojimo da će zaista nastati veliki kolaps”, izjavio je krajem novembra čelnik Sindikata zdravstvenih radnika SKB Mostar, Ivica Anić.

U BiH u posljednja 24 sata registrovano je 1.077 novozaraženih osoba. U istom periodu, preminulo je 69 ljudi.

XS
SM
MD
LG