Dostupni linkovi

Prosvetni sindikati u Srbiji: Deset posto prosvetara u izolaciji, tražimo hitne mere


Nastavnica u školi u Srbiji (avgust 2020.)
Nastavnica u školi u Srbiji (avgust 2020.)

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) zatražila je danas, 19. decembra, da se, zbog aktuelne epidemiološke situacije i velikog broja zaraženih prosvetnih radnika, roditeljski sastanci ne održavaju, već da roditelji ili staratelji o ocenama dece budu obavešteni onlajn.

„Kada je Unija SPRS, na osnovu podataka sakupljenih sa terena, zatražila odlazak učitelja i dece od prvog do četvrtog razreda, na onlajn nastavu, bilo je nešto više od 2,5 procenata zaraženih i isto toliko zaposlenih u izolaciji. Dve sedmice kasnije, u petak 18. decembra, procenat se popeo na zabrinjavajućih 10 odsto, od čega oko šest odsto zaraženih i nešto manje od četiri procenta izolovanih zaposlenih“, navedeno je u saopštenju USPRS.

O broju zaražene dece, kažu, ne mogu da govore, jer “nikada nisu uspeli da utvrde o kom broju dece je reč”.

Iz Unije sindikata prosvetnih radnika takođe navode da ih Krizni štab, prilikom donošenja odluka koje se tiču funkcionisanja školstva, nikada nije konsultovao u vezi sa podacima o broju zaraženih i osoba u izolaciji.

„Da li su prethodne dve sedmice ostvarile svoju svrhu i koju, treba pre svega da kaže Krizni štab. Imaju li oni svoje brojke ili nemaju, to ne znamo, ali je jasno da smo previše rizikovali, jer je ovih 3.000 ljudi, zarazilo još duplo toliko, što svojih ukućana, što đaka, što roditelja svojih đaka“, konstatuje se u saopštenju poslatom medijima.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije apelovala je stoga da donosioci odluka sprovedu hitne mere kako bi se sprečilo dalje širenje zaraze, te da se od ponedeljka ne drže roditeljski sastanci, već da o ocenama svoje dece roditelji-staratelji budu obavešteni onlajn.

Isto udruženje prosvetnih radnika reagovalo je i ranije, upozoravajući da sve veći broj zaraženih u prosveti, pa su tako u saopštenju poslatom 25. novembra tražili da se hitno pređe na onlajn nastavu, budući da je u tom trenutku oko 5.000 zaposlenih u školama bilo ili zaraženo virusom korona ili je bilo u izolaciji.

“Podsećamo da je 17. marta pri donošenju vanrednog stanja u zemlji kompletan naš obrazovni sistem prešao na onlajn nastavu, a zaraženost u školama bila je u mnogo manjem obimu", saopštila je tada Unija.

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je 23. novembra za Radio-televiziju Srbije (RTS), da ceo školski sistem neće preći na onlajn nastavu, ali da se o toj opciji razmišlja za više razrede, odnosno da će se sagledati preporuka da se opredeli onlajn nastava za učenike od petog do osmog razreda osnovne škole, kao i za srednjoškolce.

U opštinama u kojima je uvedena vanredna situacija zbog epidemije COVID-19 škole mogu da se prebace na online nastavu, ali o tome treba da obaveste nadležnu Školsku upravu, kako bi dobile odobrenje Ministarstva prosvete.

Na zvaničnom sajtu Ministarstva prosvete stoji da se prvo polugodište zvanično završilo u petak 18. decembra, te da će nakon zimskog raspusta đaci u školske klupe sesti ponovo u ponedeljak 18. januara 2021. godine.

XS
SM
MD
LG