Dostupni linkovi

Sindikat: Pao sistem za onlajn probu male mature u Srbiji


Tokom prvog dana probnog onlajn polaganja male mature u Srbiji, kada su rađeni testovi maternjeg jezika, pao je sistem, saopštila je Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS).

Danas (22.april) đaci osmog razreda rade test iz maternjeg jezika na probnom onlajn polaganju završnog ispita putem platforme Moja učionica, koju su uspostavili Ministarstvo prosvete i Kancelarija za IT i eUpravu Vlade Srbije.

U četvrtak (23.april) polaže se test iz matematike, a u petak (24. aprila) kombinovani test.

Učenik može da bira vreme tokom dana kada će raditi test (od 8 časova ujutru do 21.30 uveče), ali kada počne ima po sat vremena za srpski i kombinovani test, a sat i po za matematiku.

„Ispostavilo se, kao što smo i upozoravali, da je prvog dana probnog onlajn završnog ispita sistem pao“, navodi se u saopštenju USPRS, gde se dodaje da je „isti sistem pao i 14. aprila“.

„Od jutros, zabrinuti roditelji, osmaci i odeljenske starešine malih maturanata, ne znaju odgovor na pitanja može li se ponovo pristupiti izradi testa, ako vas je sistem već jednom izbacio, da li je ono što je učenik uradio pre pada sistema već vrednovano i zašto vreme teče od trenutka logovanja i ne prekida se prekidom internet veze…pa umesto jedan sat, neki danas nisu odgovarali na pitanja iz maternjeg jezika ni pola sata“, piše u saopštenju.

Ministarstvo: Uspostavljena normalizacija

Ministarstvo prosvete Srbije ranije je saopštilo da je tokom onlajn probnog završnog testa iz maternjeg jezika „došlo do preopterećenja oko 12.30 časova“, ali da je „uspostavljena normalizacija“.

„Prema prvim povratnim informacijama u jednom kraćem periodu došlo je do preopterećenja sistema, što je kod određenog broja učenika dovelo do neprijatnosti. Brzom reakcijom kompanije Komtrejd i Kancelarije za informacione tehnologije aktivirani su dodatni resursi, čime su otklonjena usporenja u radu sistema“, navodi ministarstvo.

„Svako dete koje je pokušalo da radi iako je tokom realizacije došlo do preopterećenja moglo je da pristupi ponovo i nastavi rad na testu“, piše u saopštenju.

Iako je prvobitno planirano da testovi budu dostupni do 20 časova,doneta odluka da se termin za rešavanje testa produži do 21.30, što će biti slučaj i u naredna dva dana, saopštilo je ministarstvo.

„Da bismo omogućili ravnomerno opterećenje sistema sugerišemo učenicima sa teritorije Vojvodine da testove u naredna dva dana rešavaju u terminu 8 -12 časova, učencima sa teritorije Grada Beograda 12-16 časova, a svim ostalim učenicima u terminu 16- 21.30 časova“, dodaju u ministarstvu.

U Ministarstvu prosvete dodaju da će svi „učenici dobiti priliku da urade samotestiranje i u tom smislu nijedan učenik ne sme, niti može biti oštećen“.

Iz kancelarije za medije Vlade Srbije ranije je saopšteno da će povratnu informaciju o rezultatima testa učenici moći da vide nakon isteka vremena za rešavanje testa, kada će rešenja biti dostupna.

„Analize zadataka sva tri testa će biti emitovane i na kanalu RTS 3, u subotu od 12 do 14.30 časova“, saopštila je Vlada Srbije.

Kako se navodi, rezultati testa se neće ocenjivati, a „po normalizovanju uslova rada“ sprovešće se i zvanični probni završni ispit, pa će učenici imati „više prilika da provere svoje znanje pre završnog ispita“.

„Cilj prvog probnog završnog ispita je da se iskoriste dosadašnji rezultati digitalizacije u sistemu prosvete i javne uprave kako bi se đacima osmog razreda i u uslovima vanrednog stanja obezbedila dodatna mogućnost vežbanja i pripreme za završni ispit, kao i da se provere potencijali da se u narednim godinama sprovede potpuno digitalni završni ispit“, saopštila je Vlada.

XS
SM
MD
LG