Dostupni linkovi

Švedska uvela najoštrije mjere od početka pandemije


Zbog naglog porasta broja zaraženih korona virusom Švedska je u petak uvela najoštrije mjere od početka pandemije, uključujući preporuke nošenja maske u javnom prevozu, ali nisu uveli zabrane rada i kretanja.

Za razliku od mnogih drugih evropskih zemalja, Švedska se opirala uvođenju blokada, oslanjajući se na dobrovoljne mjere usmjerene na fizičku distancu i dobru higijenu. Tokom cijele pandemije većina poslova, škola i restorana ostalo je otvorenim.

Međutim ozbiljan drugi val, sa gotovo rekordnim brojevima posljednja dva mjeseca potaknuo je vladu da učini više. Premijer zemlje Stefan Lofven rekao je u petak da se neesencijalna javna radna mjesta, poput opštinskih teretana, bazena i biblioteka zatvaraju do 24. januara.

Također je rekao da vlada sada preporučuje nošenje maski u javnom prevozu tokom gužve kada je putnicima teže držati udaljenost.

“Pratimo našu strategiju”, rekao je. “Sada vidimo da moramo učiniti više jer je širenje infekcije preozbiljno i imamo otežanu situaciju u zdravstvenom sistemu”.

Vlada je od stanovnika zatražila da ograniče okupljanja na osam ljudi, ali neće biti kazni za kršenje preporuka. Lofven je također rekao da još uvijek smatra da blokada nije ispravna.

“Morate uzeti u obzir da ozbiljne blokade ne bi imale dugotrajnog učinka jer ljudi to ne bi podnijeli”

Zabave u restoranima bit će ograničene na četiri osobe i vlasnici prodavnica i nekretnina trebali bi učiniti više kako bi ograničili gužvu u tržnim centrima.

Pratite:

Sa skoro 8.000 smrtnih slučajeva, stopa smrtnosti u Švedskoj prema broju stanovnika nekoliko puta je veća od one kod susjednih zemalja, ali niža kod nekih evropskih zemalja koje se jesu odlučile za zaključavanja, poput Britanije, Španije, Francuske i Belgije.

Švedska strategija borbe sa korona virusom izazvala je brojne kritike u zemlji i inostranstvu, ali i pohvale kao potencijalno održiviju i povoljniju za poslovanje.

XS
SM
MD
LG