Dostupni linkovi

Švedska razmatra uvođenje mjera u Stockholmu zbog porasta broja zaraženih


Stocholm tokom pandemije korona virusa

Posljednjih pet dana u Švedskoj je zabilježeno oko 1.200 novozaraženih i pet smrtnih slučajeva u odnosu na oko 200 slučajeva dnevno u posljednjih nekoliko sedmica.

Povećanje broja novih slučajeva ne može se objasniti samo pojačanim testiranjem, objavila je Agencija za javno zdravstvo.

"Raste prosječan broj novozaraženih", rekao je Anders Tegnell, glavni švedski epidemiolog koji je osmislio švedsku strategiju.

"To još nije utjecalo na zdravstvenu zaštitu. Broj novih slučajeva je vrlo nizak, a broj umrlih vrlo nizak", rekao je.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Tegnell je poručio da se ne može isključiti uvođenje novih mjera za glavni grad.

"Razgovaramo sa Stockholmom o tome trebamo li uvesti mjere za smanjenje širenja zaraze. Šta će se tačno dogoditi vidjet ćemo u sljedećih nekoliko dana," dodao je.

Švedska strategija koja naglašava ličnu odgovornost, a ne stroge restrikcije i blokade, naišla je na žestoke kritike nakon smrtnih slučajeva zabilježenih tokom proljeća, ali su je službenici WHO-a također pohvalili za održivi model, javlja Reuters.

Ranije u utorak najviši zdravstveni zvaničnik Stockholma upozorio je da je u regiji zabilježen porast slučajeva.

Švedska je do sada prijavila 5.870 smrtnih slučajeva od početka pandemije, mnogo više po glavi stanovnika nego njezini susjedi, ali i niže od zemalja poput Španije i Italije koje su se odlučile za veoma stroge mjere i blokade.

XS
SM
MD
LG