Dostupni linkovi

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova vraća ikonu


Lavrov i Dodik tokom susreta u Istočnom Sarajevu, kada je Lavrovu poklonjena ikona

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova najavilo je da će ikona Svetog Nikole koja je poklonjena šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu u Bosni i Hercegovini (BiH) biti vraćena BiH radi pojašnjenja njenog historijskog značaja.

"Ikona će biti vraćena poklonodavcu radi daljeg razjašnjavanja njene historije putem Interpola", objasnilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova novinarima, prenosi ruska državna novinska agencija RIA Novosti.

Ministarstvo vanjskih polova Bosne i Hercegovine održalo je u petak, 18. decembra, sastanak s predstavnicima Ukrajinske amabasade u BiH o noti upućenoj zbog ikone poklonjene Lavrovu, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz kabineta ministrice Bisere Turković.

"Predstavnik ukrajinske ambasade, odnosno otpravnik poslova primljen je danas od strane pomoćnika ministra. Tom prilikom je ukrajinska strana informisana o koracima koje je preduzelo Ministarstvo vanjskih poslova po zahtjevu iz ukrajinske verbalne note primljene u srijedu 16. decembra", navodi se za RSE iz kabineta Turković.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet i izvršit će provjere u vezi s ikonom Svetog Nikole koju je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, poklonio ministru Sergeju Lavrovu.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH, naime, proslijedilo je 17. decembra Predsjedništvu BiH notu koju je Ambasada Ukrajine u BiH poslala ovom ministarstvu, a nakon što je Dodik poklonio Lavrovu ikonu prilikom njegove posjete Istočnom Sarajevu, 15. decembra.

Iz Dodikovog kabineta, prenijela je novinska agencija SRNA, saopšteno je da se radi „o pozlaćenoj ikoni nastaloj prije otprilike 300 godina“ i „pronađenoj u Luganjsku“.

Iz Tužiteljstva su u petak saopćili da su zaprimili informaciju od ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković, u kojoj se navodi da je Ministarstvo zbog ikone zaprimilo notu Ambasade Ukrajine, ali da ta nota nije proslijeđena Tužiteljstvu BiH.

"Koliko sam čula, pokrenuti su postupci prema tužilaštvu, SIPA-i i Intrepolu, ne znam mnogo, izjavila je prethodno novinarima u Mostaru u petak ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković o slučaju ikone.

Interpol: Zemlje članice pristup bazi ukradenih umjetničkih djela

Iz Interpola su za RSE odgovorili da "Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH- NCB INTERPOL Sarajevo, u okviru čije nadležnosti je međunarodna operativna policijska saradnja, odnosno saradnja putem INTERPOL-a, do sada nije službeno zaprimio zahtjev za postupanje od strane nadležnih tijela u Bosni i Hercegovini kao i NCB INTERPOL Kiev u vezi ovog predmeta".

Ako se zahtjev dostavi Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH- NCB INTERPOL Sarajevo će, naveli su, u skladu sa svojim nadležnostima postupiti po istom.

U odgovoru se napominje da Generalni sekretarijat INTERPOL Lyon ima vrlo efikasan sistem, odnosno bazu podataka ukradenih umjetnina koja ima za cilj efikasnije razmjenje policijskih informacija, a sve u cilju bolje kontrole i zaštite kulturnih dobara, te da je ta baza dostupna svim članicama INTERPOL-a.

"U cilju vršenja provjera kroz navedenu bazu podataka Generalnog sekretarijata INTERPOL Lyon, svaka zemlja članica mora postupati u skladu sa standardima INTERPOL-a odnosno neophodan je opis umjetnine koja je predmet potrage uključujući sljedeće parametre, naziv slike, autor, dimenzija, tipa, tehnika, vlasnik umjetnine, inventurni broj.... kao i fotografije umjetnina", naglašavaju.

U pismu Ambasade Ukrajine u BiH, koje je RSE dobio na uvid, Ambasada Ukrajine u BiH od Ministarstva vanjskih poslova BiH moli za „detaljne informacije o porijeklu ovog predmeta ukrajinske kulturne baštine“.

Osim ovoga, iz Ukrajinske ambasade Ministarstvu vanjskih poslova pisali su kako „nepružanje javnog neodgodivog i nedvojbenog opovrgavanja informacije od najvišeg vodstva BiH, koja se povezuje s navedenim darom, posjedovanjem ili prijenosom na bilo koji način kulturnih, povijesnih ili vjerskih vrijednosnih predmeta porijeklom s teritorija Ukrajine, koji se privremeno nalazi pod okupacijom Ruske Federacije, će označavati podršku najviših institucija BiH agresivnoj politici i vojnim akcijama Rusije protiv Ukrajine, što je već rezultiralo smrću hiljada ukrajinskih građana“.

Ministarstvo je ovu notu proslijedilo u četvrtak 17. decembra Predsjedništvu BiH. Kako je Turković rekla za RSE, od Predsjedništva BiH zatraženo je izjašnjenje o diplomatskoj noti Ambasade Ukrajine.

Komšić proizva Dodika, Džaferović bez komentara

Iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika još uvijek nisu reagirali u vezi s ikonom.

Nakon formiranja predmeta u Tužilaštvu BiH, član Predsjedništva BiH Željko Komšić putem zvaničnog Facebook profila pozvao je predsjedavajućeg Dodika da "javnosti konačno otkrije ko mu je dao ukradenu ikonu".

Istovremeno, iz kabineta Šefika Džaferovića, člana Predsjedništva BiH za RSE je rečeno kako neće komentirati pitanje pokretanja predmeta pred Tužilaštvom BiH u vezi s ikonom, dok se ne utvrde sve relevantne činjenice.

Mitropolit ukrajinski Epifanije komentirao je za RSE cijeli slučaj, kazavši da je riječ o „političkoj gesti prema Rusiji“.

“Ova ikona je upravo s teritorija koji je sada, nažalost, pod okupacijom (Rusije). I to ne ovisi o nama kao crkvi. Zaista je dobro što je Ministarstvo vanjskih poslova BiH reagiralo na ovaj događaj, jer se takve stvari uopće ne bi smjele događati. Svaka nacija mora poštivati druge nacije i ne činiti takve stvari”, izjavio je mitropolit ukrajinski Epifanije u intervjuu za Ukrajinski servis RSE.

XS
SM
MD
LG