Dostupni linkovi

Turković o ikoni za Lavrova: Pokrenuti postupci prema tužilaštvu, SIPA-i i Interpolu


Bisera Turković
Bisera Turković

Koliko sam čula, pokrenuti su postupci prema tužilaštvu, SIPA-i i Intrepolu, ne znam mnogo, izjavila je u petak (18. decembra) ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković o slučaju ikone koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH, naime, proslijedilo je Predsjedništvu BiH notu koju je Ambasada Ukrajine u BiH poslala ovom ministarstvu, a nakon što je Dodik poklonio Lavrovu ikonu prilikom njegove posjete Istočnom Sarajevu, u utorak (15. decembra).

Iz Dodikovog kabineta, prenijela je novinska agencija SRNA, saopšteno je da se radi „o pozlaćenoj ikoni nastaloj prije otprilike 300 godina“ i „pronađenoj u Luganjsku“.

"Optužbe su i više nego ozbiljne i ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine i njihova crkva izjasnili su se vezano za ikonu. Vidimo da i svjetski mediji pišu o tome. Svi su zgranuti činjenicom da se ukradeno umjetničko djelo može iznijeti iz zemlje, poklanjati dalje i tretirati ga kao vlastito, najlegalnije stečeno, a u ovom slučaju je riječ o ukradenoj robi i ona podliježe krivičnoj odgovornosti", rekla je Turković novinarima u petak tokom posjete Mostaru.

Ona je dan ranije za Radio Slobodna Evropa (RSE) kazala kako je od Predsjedništva BiH zatraženo izjašnjenje o diplomatskoj noti Ambasade Ukrajine, zbog ikone koju je Dodik poklonio Lavrovu.

U pismu koje je RSE dobio na uvid, Ambasada Ukrajine u BiH od Ministarstva vanjskih poslova BiH moli za „detaljne informacije o porijeklu ovog predmeta ukrajinske kulturne baštine“.

„Zbog ozbiljnosti navoda koji se nalaze u noti, očekujemo uključenje i onih koji su odgovorni u takvim slučajevima kada postoje ozbiljne optužbe o otuđivanju nečije imovine“, kazala je ministrica Turković o tome da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH proslijedilo notu Predsjedništvu BiH.

Iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, nisu odgovorili na upite i pozive RSE u vezi s ikonom.

Mitropolit ukrajinski Epifanije komentirao je za RSE cijeli slučaj, kazavši da je riječ o „političkoj gesti prema Rusiji“.

“Ova ikona je upravo s teritorija koji je sada, nažalost, pod okupacijom (Rusije). I to ne ovisi o nama kao crkvi. Zaista je dobro što je Ministarstvo vanjskih poslova BiH reagiralo na ovaj događaj, jer se takve stvari uopće ne bi smjele događati. Svaka nacija mora poštivati druge nacije i ne činiti takve stvari”, izjavio je mitropolit ukrajinski Epifanije u intervjuu za Ukrajinski servis RSE.

XS
SM
MD
LG