Dostupni linkovi

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova vraća ikonu BiH


Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik u Istočnom Sarajevu (14. decembar)

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova najavilo je da će ikona Svetog Nikole koja je poklonjena šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu u Bosni i Hercegovini (BiH) biti vraćena BiH radi pojašnjenja njenog historijskog značaja.

"Ikona će biti vraćena poklonodavcu radi daljeg razjašnjavanja njene historije putem Interpola", objasnilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova novinarima, prenosi ruska državna novinska agencija RIA Novosti.

Ranije je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine najavilo da će provjeriti informacije ruskog Ministarstva vanjskih poslova u vezi sa ikonom koja je poklonjena tokom posjete Lavrova Bosni i Hercegovini.

Tokom posjete BiH, ruski ministar vanjskih poslova posjetio je Istočno Sarajevo 14. decembra, gdje mu je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio pravoslavnu ikonu, staru 300 godina, koja je navodno "pronađena u Lugansku", Ukrajina.

Ukrajinska ambasada u Sarajevu poslala je 16. decembra notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH u kojoj traži objašnjenje porijekla pravoslavne ikone, koju je nazvala "predmetom kulturne baštine Ukrajine".

Bosanskohercegovačko Ministarstvo vanjskih poslova reklo je za RIA Novosti da je preusmjerilo zahtjev ukrajinske ambasade na Predsjedništvo BiH.

XS
SM
MD
LG