Dostupni linkovi

Odbrana bivših lidera OVK ponovo zatražila odlaganje početka suđenja


Bivši predsjednik Kosova Hashim Thaci na televiziji, građani prate u u kafiću njegovo prvo put pojavljuje pred sudom u Hagu, Priština, 9. novembra 2020.

Obelodanjivanje dokaznog materijala, istraga tužilaštva i podnošenje pretpretresnog podneska, te početak suđenja bile su neke od tema o kojima se raspravljalo na drugoj statusnoj konferenciji, održanoj u četvrtak, 17. decembra ispred Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu u slučaju koji se vodi protiv bivških pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Pred Specijalizovanim većem vodi se postupak protiv Hašima Tačija (Hashim Thachi), Kadrije Veseljija (Kadri Vesli), Redžepa Seljimija (Rehxep Selimi) i Jakupa Krasnićija (Jakup Krasniqi).

Tužilaštvo je saopštilo da je već obelodanilo 1.309 predmeta, prateći materijal, izjave optuženih, kao potencijalno oslobađajući dokazni materijal. Obelodanjen materijal je takođe sadržao 1.764 dokumenata, dok će drugi paket osobađajućeg materijala biti obelodanjen u četvrtak (17. decembar).

Međutim, odbrana četvorice bivših pripadnika OVK je zatražila bolju kategorizaciju dokaznog materijala koji se obelodanjuje, te da suđenje počne na leto 2022. godine.

"Potrebno je više od 18 meseci da se istraži ovaj slučaj. To je realnost", rekao je Dejvid Huper (David Hooper) branilac Hašima Tačija.

Ben (Emmerson) Emerson, advokat Kadrije Veseljija smatra da bi suđenje trebalo da počne krajem 2022. ili početkom 2023. godine.

Emerson je na statusnoj konferenciji istakao da je odbrana dobila preko 3.000 dokumenata dokaznog materijala u kratkom periodu, te da joj je sada potrebno vreme kako bi pažljivo protumačila i analizirala iste.

I advokati Redžepa Seljima, te Jakupa Krasnićija su naveli da postupak obelodanjivanja dokaznog materijala mora da bude urađen na sveobuhvatan način, da se klasifikuje i kategorizuje uz preciznije i detaljnije opise, odnosno vrsta krivčnog dela, lokacije, odgovornosti itd.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići nisu bili prisutni u sudnici već su statusnu konferenciju pratili putem video prenosa.


Specijalizovano tužilastsvo nije moglo dati datum završetka istrage u slučaju koji vodi protiv Tačija i drugih uz napomenu da to neće negativno uticati na vođenje sudskog postupka.

Kako je rečeno, Tužilaštvo mora da dobije izjave svedoka kako bi se suđenje adekvatno pripremilo, te da postoji niz drugih razloga zbog čega je neophodno nastaviti istragu.

“Ima svedoka koji nisu želeli da svedoče a sada su skupili hrabrosti, dokumente treba dodatno razmotriti” rekao je jedan od tužilaca Alan Tieger i ponovio da je neophodno da istraga kontinuirano traje.

Kada je u pitanju podnošenje pretpretresnog podneska krivičnih dela, Tieger je rekao da on može biti dostavljen samo dva do tri meseca pre početka suđenja.

Predloženo je da sledeća statusna konferencija bude održana u januaru.

Specijalizovano tužilaštvo Kosova sa sedištem u Hagu je jednom optužnicom obuhvatilo bivše pripadnike OVK Hašima Tačija, Kadriju Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija. Na teret im se stavljaju ratni zločini protiv stotine civila i osoba koje nisu aktivno učestvovale u sukobima.

U optužnici se navodi da su individualno krivično odgovorni za krivična dela iz optužnice koja su izvršena u kontekstu oružanog sukoba nemeđunarodnog karaktera na Kosovu i koja su činila deo raširenog i sistematskog napada na lica za koja se smatralo da su protivnici OVK.

XS
SM
MD
LG