Dostupni linkovi

Zaključci o Zapadnom Balkanu nisu usvojeni


Zastave tri države Zapadnog Balkana, Albanije, Srbije i Severne Makedonije, te zastave Evropse unije.
Zastave tri države Zapadnog Balkana, Albanije, Srbije i Severne Makedonije, te zastave Evropse unije.

Zaključci o Zapadnom Balkanu nisu usvojeni na sastanku ministara država članica Evropske unije održanom u četvrtak, 17. decembra, potvrdio je Tomaš Petriček, ministar inostranih poslova Češke, za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Reč je o zaključcima koji se redovno usvajaju na nivou ministara zemalja članica EU, ali na poslednjem sastanku održanom 8. decembra to nije bilo moguće zbog bugarskog veta.

Međutim, potpuno suprotno očekivanjima iznetim u Briselu dan ranije, o ovom pitanju se nije ni raspravljalo pošto je bilo jasno da nema jednoglasja po pitanju sadržaja završnih zaključaka.

Bugarska je, podsetimo, blokrala usvajanje godišnjih zaključaka za Zapadni Balkan, zbog bilateralnog spora koji ima sa Severnom Makedonijom. Sofija je 17. novembra blokirala početak pristupnih pregovora između Severne Makedonije i Evropske unije zbog otvorenih istorijskih i jezičkih pitanja koje ove dve susedne zemlje imaju. Između ostalog, Bugarska se protivi da se u zvaničnim dokumentima EU koristi termin "makedonski jezik".

Češki šef diplomatije podvači da njegova država snažno podržava proces proširenja.

“Međutim postojeći tekst zaključaka podrazumevao bi dalje komplikacije na putu procesa proširenja”, kazao je Petriček i dodao da je potrebno više vremena da se proceni tekst i usaglase se zaključci.

On dodaje da bi odgovarajući institucionalni nivo za usvajanje zaključaka mogao biti Savet opštih poslova. To bi zapravo podrazumevalo da ove godine neće biti usjavanja zaključaka za Zapadni Balkan, budući da je poslednji ovogodišnji sastanak Saveta opštih poslova, održan 8. decembra.

Stav Slovačke podržali Prag i Beč

Prema izvorima RSE, Slovačka, uz podršku Češke i Austrije, smatra da se "isuviše popustilo Bugarskoj" u tekstu zaključaka o kojima nije postignuta saglasnost.

"Ova dva glavna koraka treba da efikasno okočnaju sve tvrdnje zasnovane na pogrešnom tumačenju istorije", stajalo je u tekstu neusvojnih zaključaka.

Još se navodila neophodnost implementacije Prespanskog sporazuma, dogovor između Atine i Skoplja iz 1018. o preimenovanju države u Severna Makedonija, kao i Ugovora o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji između Severne Makedonije i Bugarske i naglašava važnost njihove dalje primene.

Još jedan evropski diplomata je novinarima kazao kako je tragično za Zapadni Balkan da se dešavaju međusobna blokiranja u politici proširenja.

"Ako čak i nemačko predsedništvo ne uspe postići napredak po ovom pitanju uprkos ogromnim naporima na visokom nivou: Ko će još moći napredovati?", pitao je on.

Nemačko predsedavanje EU završava se za Novu godinu.

XS
SM
MD
LG