Dostupni linkovi

Nemački ministar pred sastanak o Severnoj Makedoniji i Albaniji: Ništa od napretka ka proširenju


Mihael Rot
Mihael Rot

Nemački državni ministar za evropske poslove Mihael Rot (Michael Roth) izjavio je u utorak (8. decembra), da kada je u pitanju proširenje Evropske unije (EU) još neće biti moguće napraviti napredak o kojem su se u EU već složili.

"U pozadini su bilateralni zahtevi jedne države članice kojima se ostalih 26 ne može pridružiti", kazao je nemački ministar u utorak, uoči ministarskog susreta (video-konferencije) na kojoj je trebalo da se usvoji pregovarački okvir za Makedoniju i Albaniju.

On nije precizirao o kojoj članici EU se radi.

"Činimo sve što je u našoj mogućnosti kao predsjedavajućeg EU da se što prije dogovorimo i omogućimo prvu pristupnu konferenciju sa Severnom Makedonijom i naknadno ispunjavanje nekoliko preostalih reformskih uslova s Albanijom. Bilo šta drugo predstavljalo bi vrlo ozbiljnu političku grešku na štetu stabilnosti i bezbednosti Zapadnog Balkana. To bi u konačnici takođe masovno ugrozilo sigurnost Evrope u celini i svi bi toga trebali biti svesni takođe danas", kazao je Rot.

Kako su za Radio Slobodna Evropa (RSE) već prethodno potvrdili diplomatski izvori u Briselu, zaključci EU o proširenju su blokirani zbog bugarskog veta o otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom.

Iako zapadne diplomate upozoravaju da je preostalo još nekoliko sati za moguće promene, ipak, kako kažu malo je verovatno da će Savet opštih poslova u utorak usvojiti godišnje zaključke.

Naime, Savet opštih poslova redovno usvaja zaključke o proširenju u decembru, ali ovaj put je trebao da se odobri pregovarački okvir za Severnu Makedoniju i Albaniju.

Bugarska je stavila veto na pregovarački okvir za Skoplje zbog bilateralnog spora istorijske prirode. Kako su novinarima objasnile diplomate iz zemalja EU, ostale države članice nisu dozvolile da Albanija napreduje u ovom kontekstu bez Severne Makedonije.

Kako se saznaje, nemačko predsedavanje pokušava da se usvoje barem oni zaključi koji nisu vezani za otvaranje pristupnih pregovora bilo sa Skopljem ili Tiranom.

„U principu su zaključci o proširenju, odnosno Zapadnom Balkanu blokirani, međutim da čekamo i vidimo šta će se dogoditi u narednim satima”, rekao je novinarima jedan izvor is Saveta EU.

RSE je krajem novembra imao u uvid nacrt ovih zaključaka gde je trebalo da Savet Evropske unije potvrdi svoju posvećenost proširenju evropske porodice, za koje se smatra da ostaje ključna politika evropskog bloka, međutim od zemalja na Zapadnom Balkanu se traži da se dodatno angažuju u ključnim reformama, pogotovo onima koje su vezane za vladavinu prava.

XS
SM
MD
LG