Dostupni linkovi

Pens vakcinu prima u petak, a Bajden možda iduće nedelje


Džo Bajden i Majk Pens
Džo Bajden i Majk Pens

Novoizabrani predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) i aktuelni potpredsednik Majk Pens (Mike Pence) uskoro će primiti vakcinu protiv COVID-19.

Američki potpredsednik Pence biće vakcinisan u petak 18. decembra na javnom događaju, saopštila je Bela kuća u sredu, a izabrani predsednik Bajden bi mogao biti vakcinisan u toku sledeće nedelje, prenosi Rojters.

Ranije je objavljeno da će najvišim zvaničnicima američke vlade, uključujući službenike Bele kuće koji rade u blizini predsednika Donalda Trampa (Donald Trump), biti ponuđena vakcina protiv COVID-19 ove nedelje.

Distribucija vakcina u SAD ograničena je na najizloženije zdravstvene radnike, negovatelje i korisnike domova.

Sjedinjene Države započele su od ponedeljka 14. decembra vakcinaciju protiv COVID-19 sa Fajzer/Biontek vakcinom.

Distribucija vakcine koju su razveli američki Fajzer i nemački Biontek počela je tri dana nakon što je odobrena njena hitna upotreba u Sjedinjenim Državama. Vakcinacijom se otvara novi front u borbi protiv pandemije koja dnevno oduzima više od 2.400 američkih života.

Inače, skraćeni režim ispitivanja vakcine izazvao je globalnu zabrinutost zbog preskakanja takozvanih sigurnosnih ispitivanja faze 3, koja obično traju mesecima, a Evropska agencija za lekove (EMA) je 3. decembra upozorila da je protiv ishitrenih odobravanja vakcina protiv COVID-19.

EMA bi trebalo da se sastane najkasnije 29. decembra da odluči da li će dati uslovno odobrenje za vakcinu koju su razvili američki gigant Fajzer u partnerstvu sa nemačkom biotehnološkom firmom Biontek.

XS
SM
MD
LG