Dostupni linkovi

Premijer FBiH: Promjena karaktera ekonomskih mjera tokom pandemije


Fadil Novalić
Fadil Novalić

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Fadil Novalić izjavio je da je veoma bitno da se o mjerama za ublažavanje i suzbijanje negativnih posljedica korona virusa razgovara sa kantonima "jer samo koordinirane mjere donose znatno veći rezultat nego da svi rade pojedinačno".

Novalić je nakon sastanka sa premijerima i predstavnicima deset kantona u FBiH na kojem se ragovaralo o zdravstevno-epidemiološkoj situaciji i mjerama, rekao da se pored dosadašnjih razgovaralo i o potencijalnim mjerama.

On je najavio kako bi Vlada Federacije u narednom periodu promijenila karakter potpore i karakter praćenja ekonomskih mjera i rezultata koje sa sobom nosa, a kako je rekao, preporuka je to i kantonima.

"Ne bismo više govorili dominantno o grantovima nego o ekonomskim mjerama koje su aktivne i koji kroz povećanje privredne donose nazad, dakle ravnotežu, u budžete i u socijalni sektor", poručio je Novalić i dodao kako je tu riječ prije svega o investiranju u zdravstvo.

On je najavio i kako će Vlada FBiH i dalje podupirati zapošljavanje.

"Trenutno imamo minus od 12.700 zaposlenih, to je naša prva briga. Tako da ćemo mjerama o zapošljavanju pokušati njih vratiti u zaposlene", rekao je Novalić i naglasio kako će pomagati sektore koji se "ne budu mogli podići u sljedećoj godini".

On je također rekao kako će se vratiti potpori sportu, kulturi i drugima društvenim aktivnostima jer, kako je naveo, "posljedice korona virusa na socijalnu sliku društva su i veće od ekonomskih".

Sastanku su prisustvovali i zamjenici premijera FBiH, ministrica finansija Jelka Milićević i ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, te ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić kao i pomoćnik ministra zdravstva Goran Čerkez.



XS
SM
MD
LG