Dostupni linkovi

U Srbiji 5.884 novozaraženih, preminule još 53 osobe


U bolnicama u Srbiji trenutno je hospitalizovano 9.320 pacijenata, saopštilo je Ministarstvo zdravlja
U bolnicama u Srbiji trenutno je hospitalizovano 9.320 pacijenata, saopštilo je Ministarstvo zdravlja

U Srbiji su u poslednja 24 sata preminule još 53 osobe usled epidemije korona virusa a registrovano je još 5.884 novozaraženih od ukupno 18.989 testiranih osoba.

Kako je saopštilo Ministarstvo zdravlja, do 15. decembra u Srbiji je od početka epidemije registrovano 277.248 potvrđenih slučajeva COVID-19. Na respiratorima je trenutno ukupno 312 pacijenata.

Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 2.433 a trenutno je u zdravstvenim ustanovama i privremenim bolnicama hospitalizovano 9.320 pacijenata.

Lekari, članovi Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa, u utorak su još jednom upozorili na kritičnu situaciju u Srbiji.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da je broj novozaraženih počeo da pada u odnosu na brojeve koji su bili pre oko deset dana ali da će se efekti po pitanju broja prijema u bolnice osetiti tek za desetak dana.

Kon je u izjavi za Radio televiziju Srbije izjavio da se i dalje beleži veći broj prijema u bolnice nego otpusta. On je objasnio da je trenutno oko 200 prijema u bolnice veći nego otpusta.

Da je situacija alarmanta ukazao je i direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović, takođe član Kriznog štaba.

“Ko je prošao pored kruga Infektivne klinike ili bilo kog drugog prijemno-trijažnog mesta, ne treba ništa da mu se kaže – sve vidi”, rekao je Stevanović komentarišući svakodnevne gužve ispred zdravstvenih ustanova.

“Nema slobodnih mesta, jer koliko u toku dana otpustimo pacijenata toliko primimo novih”, upozorio je Stevanović nakon sastanka koji su u utorak održali direktori kovid (COVID) bolnica u Srbiji sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom. On je rekao i da je takva situacija u svim bolnicama u Srbiji.

Infektolog Mijomir Pelemiš, takođe je u izjavi medijima posle sastanka rekao da je situacija izuzetno teška i ozbiljna, jer se veliki broj pacijenata zaraženih virusom korona nalazi na bolničkom lečenju a da je veliki broj zaraženih i među zdravstvenim radnicima.

XS
SM
MD
LG