Dostupni linkovi

Premijerka Srbije za sada protiv mere zabrane kretanja


Premijerka Srbije Ana Brnabić

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je u utorak da poslednji podaci o epidemiološkoj situaciji u Srbiji daju, kako je rekla, “razlog za optimizam".

Ipak, dodala je i da je situacija "i dalje izuzetno kompleksna" a da kriva počinje da pada.

"Naziremo svetlo na kraju tunela ali moramo i dalje biti disciplinovani i da nateramo epidemijsku krivu da pada mnogo brže jer imamo ogroman broj ljudi u bolnicama koji i dalje raste, sada blago ali raste", rekla je Brnabić za Televiziju Pink.

Govoreći o merama Kriznog štaba, ocenila je da su trenutne mere "izuzetno restriktivne" i dodala da je lično protiv zabrane kretanja koja će, kako je rekla, biti uvedena ako to bude neophodno.

Brnabić je najavila da je čak, ukoliko brojevi nastave da padaju, moguće da se radno vreme pojedinih objekata produži na vikend, do 14 ili 15 časova. Ona je pozvala građane da predstojeću slavu Svetog Nikolu, 19. decembra, proslave u krugu porodice i da izbegnu veća okupljanja.

"Mi ne možemo ljudima ulaziti u kuće i prebrojavati ko ima koliko gostiju. Zato molim ljude da ovog vikenda budemo disciplinovani i time pomognemo našem zdravstvenom sistemu", navela je premijerka.

Govoreći o vakcini protiv korona virusa, Brnabić je ponovila da će Srbija biti jedna od "prvih zemalja" koje će imati vakcinu protiv korona virusa i da se razgovara sa svim proizvođačima.

Navodeći da je borba protiv korona virusa "izuzetno skupa", premijerka je rekla da samo lek remdesivir po pacijentu košta 2.400 evra a da država svakog dana troši između 700.000 i 750.000 evra na testove.

XS
SM
MD
LG