Dostupni linkovi

BiH: Više od 800 novozaraženih korona virusom, 47 osoba preminulo 


Sarajevo
Sarajevo

U Bosni i Hercegovini je od jučer zabilježeno novih 869 slučajeva korona virusa, podaci su zdravstvenih institucija.

U Federaciji BiH prijavljeno je 2.459 testiranih uzoraka, od kojih je 555 pozitivno na korona virus. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH, osim u Kantonu 10.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljen je 31 novi smrtni slučaj, kod pacijenata koji su bili zaraženi korona virusom. S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 1.882.

Do sada je korona virus potvrđen kod 65.978 osoba u ovom entitetu, a izliječeno je više od 46.600 pacijenata.

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa zabilježene su 262 osobe pozitivne na korona virus, od testiranih 765, a preminulo je 15 osoba, rečeno je u Banjaluci na konferenciji predstavnika Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

"Povećanjem broja zaraženih, očekujemo i povećanje broja hospitalizovanih i zato još jednom pozivam građane da se pridržavaju propisanih mjera, pogotovo zbog nadolazećih praznika. Biće pojačana kontrola organizovanih druženja, pa i privatnih", naveo je direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković.

On je istakao da će Institut pripremiti prijedlog mjera koji će biti dostavljen Republičkom štabu za vanredne situacije.

"To se naročito odnosi na 30. i 31. decembar, te 1. januar, a sve s ciljem sprečavanja širenja virusa i pogoršanja epidemiološke situacije. Mi smo trenutno u periodu stabilizacije, koji nije obećavajući zbog visokog broja pozitivnih lica na dnevnom nivou", naglasio je Zeljković.

U Brčko distriktu BiH registrovana su 52 nova slučaja zaraze korona virusom. Preminula je jedna ženska osoba starije životne dobi.

XS
SM
MD
LG