Dostupni linkovi

Deo republikanaca ne priznaje Bajdenovu pobedu ni nakon odluke elektora


Bajden je nakon izjašnjavanja elektorskog koledža kritikovao Trampovo odbijanje da prizna izborni poraz, istakavši da time pokazuje da ne poštuje volju naroda.
Bajden je nakon izjašnjavanja elektorskog koledža kritikovao Trampovo odbijanje da prizna izborni poraz, istakavši da time pokazuje da ne poštuje volju naroda.

Deo republikanaca je prihvatio izbor Džoa Bajdena (Joe Biden) kao novog predsednika SAD, nakon što je elektorski koledž u ponedeljak potvrdio njegovu pobedu.

Međutim, deo njih to još nije učinio, a pojedini najavljuju da će pokušati da dovedu u pitanje izborni rezultat tokom zajedničkog zasedanja oba doma Kongresa 6. januara na kome treba da se potvrdi odluka elektora.

Bajden je u ponedeljak veče kritikovao Trampovo odbijanje da prizna izborni poraz, istakavši da time pokazuje da ne poštuje volju naroda.

Kako funkcioniše američki izborni koledž?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:11 0:00

Da li republikanci mogu da dovedu u pitanje Bajdenovu pobedu?

Grupa republikanskih članova Predstavničkog doma predvođena Mo Bruksom (Brooks) najavila je da će na pomenutom zasedanju pokušati da dovede u pitanje rezultate izbora u Arizonu, Pensilvaniji, Nevadi, Džordžiji i Viskonsinu, tvrdeći bez dokaza da su bili neregularni, javlja CNN.

Međutim, zvaničnici ovih država, uključujući i republikanske guvernere Arizone i Džordžije, potvrdili su Bajdenovu pobedu.

Analitičari smatraju da ne postoji mogućnost da se na zasedanju 6. januara dovede u pitanje izborni rezultat, s ozbirom da demokrate imaju većinu u Predstavničkom domu, a deo republikanaca u Senatu priznaje Bajdenovu pobedu.

Inače, zajedničkom sednicom će predsedavati potpredsednik Majk Pens (Mike Pence). Pre četiri godine, Džo Bajden je kao tadašnji potpredsednik SAD predsedavao pomenutim skupom na kome je proglašena pobeda Donalda Trampa (Trump).

Bajden je nakon izjašnjavanja elektorskog koledža kritikovao Trampovo odbijanje da prizna izborni poraz, istakavši da time pokazuje da ne poštuje volju naroda.

"To je ekstremni stav koji nikad ranije nismo videli", rekao je Bajden.

"Stav koji odbija da poštuje volju naroda, poštuje pravnu državu, odbija da poštuje naš Ustav", dodao je novoizabrani američki predsednik pozivajući Amerikance da okrenu novu stranicu.

Tramp je u novembru rekao da će otići iz Bele kuće ako elektorski koledž potvrdi Bajdenovu pobedu. Međutim, u međuvremenu je pokrenuo nezapamćenu kampanju kako bi preokrenuo izborni rezultat, tvrdeći da je glasanje, pre svega poštom, bilo neregularno. Navode o izbornoj prevari ponovio je i u ponedeljak tokom glasanja elektora.

U međuvremenu, u ponedeljak veče obavestio je javnost da jedan od njegovih najbližih saradnika,ministar pravde Vilijam Bar (William Barr) odlazi sa funkcije.

Bar je nedavno kazao da Ministarstvo pravde nije otkrilo dokaze o izbornoj prevari koji bi promenili ishod predsedničkih izbora održanih 3. novembra, što je razljutilo Trampa, javlja CNN, pa se poslednjih dana govorilo o njegovom odlasku.

Republikanski senatori i dalje uzdržano o Bajdenovoj pobedi

Istovremeno, deo republikanskih senatora nije priznao izbor novog predsednika SAD ni nakon odluke elektorskog koledža.

"Neću to da komentarišem," kratko je odgovorio na novinarsko pitanje Džim Inhouf (Jim Inhofe), senator iz Oklahome.

"Nemam ništa za vas o tome," dodao je Džon Kenedi (John Kennedy), senator iz Luizijane.

"Nastavićemo to da pratimo, hvala," kazala je Marša Blekbarn (Marsha Blackburn), senatorka iz Tenesija.

Deo republikanaca je pak posredno priznao Bajdenovu pobedu.

"Ja ne moram da to učinim, to mora Ustav," kazao je senator iz Ajove Čak Gresli (Chuck Grassley).

"Ja poštujem Ustav," dodao je Gresli.

Ovi komentari su poslednji pokazatelj koliki uticaj ima na republikance Donald Tramp, iako je izgubio na izborima, ocenjuje CNN.

Ostali republikanski senatori su izbegavali u ponedeljak da odogovaraju na novinarska pitanja, među njima i njihov lider Mič Mekonel (Mitch McConnell).

U međuvremenu, republikanski senator iz Viskonsina Ron Džonson (Johnson) je organizovao saslušanje za sredu o "izbornim" neregularnostima. Sudovi širom SAD su odbacili oko 50 tužbi Trampove kampanje, među njima i Vrhovni sud u dva navrata.

Na pitanje da li smatra Bajdena izabranim predsednikom, nakon što je elektorski koledž potvrdio da je dobio više od 270 neophodnih glasova, Džonson je odgovorio: "Sigruno ide tim putem, zar ne?"

Međutim, svoju odluku o saslušanju je obrazložio postojanjem "velikog procenta američke populacije koja iz niza razloga jednostavno ne doživljava rezultate izbora kao legitimne."

Lindzi Grem (Lindsey Graham), predsedavajući senatskog Odbora za pravosuđe, bliski Trampov saveznik koji je osporavao rezultate izbora 3. novembra, po prvi put je u ponedeljak priznao da je Bajden gotovo sigurno na putu za Belu kuću, dodajući da je nedavno razgovarao sa njim telefonom 10-tak minuta, te da su imali "veoma ugodnu" konverzaciju.

"To je veoma, veoma sužen put za predsednika (Trampa)," kazao je Grem.

"Ne vidim kako može da pređe taj put, imajući u vidu šta je učinio Vrhovni sud," misleći na odluku ove institucije da odbaci tužbu Teksasa kojoj se pridružilo 17 država u nastojanju da ponište milione glasova u ključnim državama kao što su Pensilvanija, Mičigen, Džordžija, Arizona i Viskonsin.

Republikanski senator Roj Blant (Roy Blunt), koji predsedava Odborom za inauguraciju, kazao je da će uskoro biti organizovan sastanak na kome će biti reči o Bajdenovoj inauguraciji 20. januara.

"Prošli smo kroz ustavni proces i elektori su glasali, tako da postoji izabrani predsednik," rekao je Blant.

"Sa potpredsednikom Bajdenom kao izabranim predsednikom, predsednik (Tramp) nastavlja, očigledno, da ima sve mogućnosti koje su mu na raspolaganju, ali današnje glasanje elektora je bilo značajno," dodao je Blant.

Zamenik lidera republikanske većine Džon Tjun (John Thune) izjavio je da bi bili bezuspešni pokušaji da se na zajedničkoj sednici oba doma Kongresa ospore rezultati izbora.

"Mislim da u trenutku kada je Elektorski koledž rešio danas ovo pitanje, vreme je da svi krenu napred," kazao je Tjun.

Istovremeno, Pol Mičel (Paul Mitchell), član Predstavničkog doma Kongresa SAD iz Mičigena, napustio je Republikansku partiju.

On je kazao za CNN da se odlučio na taj korak "zgrožen i razočaran" pokušajima predsednika SAD Donalda Trampa da preokrene rezultate izbora na kojima je pobedio Džo Bajden.

Mičel je obavestio Republikansku partiju da povlači svoj "angažman i vezu sa Republikanskom partijom" te da će ubuduće nastupati u Kongresu kao "nezavisni".

Mičel, koji se povlači kada istekne mandat ovom sazivu Predstavničkog doma, istakao je da se pribojava da učešće vođstva Republikanske partije u Predstavničkom domu u teorijama zavere odlazećeg predsednika i pokušaji da se obesprave milioni američkih birača u cilju poništavanja Bajdenove pobede – može naneti "dugoročnu štetu našoj demokratiji."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG