Dostupni linkovi

Vrhovni sud odbacio žalbu republikanaca u Pennsylvaniji


Prebrojavanje glasova u Pittsburghu, Pennsylvania
Prebrojavanje glasova u Pittsburghu, Pennsylvania

Američki Vrhovni sud odbacio je u utorak zahtjev republikanaca koji su tražili da se odbaci 2,5 miliona glasačkih listića koji su pristigli poštom u Pennsylvaniji, jednoj od ključnih saveznih država u kojoj je pobjedu odnio novoizabrani predsjednik Joe Biden.

Sudije su odbile blokirati državu da ozvaniči Bidenovu pobjedu u Pennsylvaniji.

U kratkoj odluci, Sud je odbacio zahtjev koji je podnio kongresmen Mike Kelly, Trumpov saradnik i drugi republikanci koji su tužbu podnijeli 3. novembra nakon izbora uz tvrdnju da je odluka savezne države o proširenju glasanja putem pošte iz 2019. nelegalna prema državnom zakonu.

Pennsylvanija je bila jedna od ključnih saveznih država tokom predsjedničkih izbora. Biden je odnio 20 elektorskih glasova, pobjedivši Trumpa koji je u ovoj saveznoj državi odnio pobjedu 2016. godine. Državni zvaničnici su već ranije potvrdili izborne rezultate u ovoj saveznoj državi.

Kako piše Reuters, nije bilo zapaženih neslaganja od strane bilo kojeg sudije u Vrhovnom sudu koji ima konzervativnu većinu šest na prema tri, uključujući i troje sudija koji su imenovani tokom Trumpovog mandata.

Trump tvrdi da je on dobio na izborima, iznoseći neutemeljene tvrdnje o široko rasprostranjenoj izbornoj prevari.

XS
SM
MD
LG