Dostupni linkovi

Barr: Nema dokaza o prevari koja bi promijenila ishod izbora u SAD


Američki državni odvjetnik William Barr rekao je u utorak za Associated Press da ministarstvo pravde nije otkrilo dokaze o izbornoj prevari koja bi promijenila ishod predsjedničkih izbora održanih 3. novembra.

Njegovi komentari dolaze uprkos upornim tvrdnjama američkog predsjednika Donalda Trumpa da se na izborima desila prevara, kao i njegovom odbijanju da prizna pobjedu Joe Bidena na izborima.

U intervjuu za AP Barr je rekao da su advokati kao i Federalni biro za istraživanje (FBI) radili na praćenju pritužbi, ali da nisu otkrili nikakve dolaze.

“Do danas, nismo otkrili prevaru koja bi uticala na ishod izbora”, rekao je Barr.

Komentari su naročito direktni obzirom da dolaze od Barra koji je bio jedan od bližih Trumpovih saradnika.

Kampanja američkog predsjednika Donalda Trumpa, predvođena Rudijem Giulianijem, smatra da se desila velika zavjera demokrata i da su bačeni milioni nelegalnih glasova, bez ikakvih dokaza. Podnijeli su više tužbi u ključnim saveznim državama, no zahtjevi su u više navrata odbacivani, uključujući i republikanske sudije koji su presuđivali da slučajevima nedostaju dokazi.

Trumpova kampanja, kao i njegove pristalice pokušali su neuspješno uvjeriti suce u izborne nepravilnosti u Michiganu, Georgiji, Arizoni i Nevadi.

“Sve je veća tendencija korištenja krivičnog sistema kroz koji nastoje popraviti stvari, i ljudima se nešto ne sviđa i žele ministarstvo pravde da dođe i da ‘istraži’”, kaže Barr.

On je također rekao da prije svega mora postojati osnova za vjerovanje da postoji zločin koji se treba istražiti.

Na izborima održanim 3. novembra Joe Biden je osvojio 306 elektorskih glasova, dok je Donald Trump osvojio 232. Za pobjedu na izborima potrebno je 270 elektorskih glasova. Glasovi bi trebali biti potvrđeni 14. decembra.

XS
SM
MD
LG