Dostupni linkovi

Crna Gora: Državne institucije ćute o novim prijetnjama po život novinarke Olivere Lakić


Napadi na Lakić su se dogodili nakon serije tekstova objavljenih u „Vijestima“ o nelegalnoj proizvodnji cigareta u Crnoj Gori, njihovom krijumčarenju i povezanosti tog posla sa djelovima Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost

Državne institucije u Crnoj Gori nisu reagovale na pozive međunarodne organizacije Reporteri bez granica i nevladine organizacije Akcija za ljudska prava(HRA) da se sprovede hitna istraga u odnosu na objavljene informacije da je ponovo planiran atentat na novinarku Oliveru Lakić, na koju je već dva puta izvršen napad, od kojih je jedan bio izvršen vatrenim oružjem.

Neposredan povod je objava dnevnog lista „Dan“ od 11. decembra, da je u maju ove godine u zatvoru u Spužu pokušano vrbovanje jedne osobe za ubistvo Olivere Lakić. To je izjavila osoba čiji su inicijali B.P. a koja je svjedok saradnik tužilaštva u postupku protiv jedne kriminalne grupe.

Pisanje ovog lista do sada nije ni potvrđeno ali ni demantovano.

Reporteri bez granica su na svom zvaničnom twiter nalogu objavili da su užasnuti navodima o planiranom ubistvu Olivere Lakić i pozvali su novu Vladu Crne Gore da omogući brzu i transparentnu istragu.

„Olivera Lakić je zbog pisanja o kriminalu i korupciji već dva puta ranjena“, naveli su Reporteri bez granica.

Istovremeno HRA je pozvala Specijalno državno tužilaštvo i Upravu policije da bez odlaganja obavjeste javnost šta je preduzeto da se istraže navodi da postoji više zainteresovanih članova kriminalne grupe za ubistvo novinarke Lakić, da li je to povezano sa ranijim napadima na nju, te naglasili da je država dužna da zaštiti pravo na život i bezbjednost Oliveri Lakić.

Prvi napad na Oliveru Lakić se dogodio u martu 2012. godine ispred ulaza zgrade u kojoj živi u Podgorici. Jedna osoba je procesuirana za ovaj napad i kažnjena zatvorskom kaznom od devet mjeseci zatvora.

Zatim je u maju 2018. godine Olivera Lakić ranjena iz vatrenog oružja na istom mjestu. Policija i tužilaštvo nisu otkrili ni naručioce niti neposredne napadače u ovom slučaju.

Napadi na Lakić su se dogodili nakon serije tekstova objavljenih u „Vijestima“ o nelegalnoj proizvodnji cigareta u Crnoj Gori, njihovom krijumčarenju i povezanosti tog posla sa djelovima Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost. Istovemeno novinarka Lakić i članovi njene porodice su primili višestruke prijetnje, za šta je odgovarala samo jedna osoba i kažnjena na četiri mjeseca zatvora.

XS
SM
MD
LG