Dostupni linkovi

Ni izvršioca ni nalogodavaca dvije godine od napada na novinarku Oliveru Lakić


Bivši evropski komesar za proširenje Johanes Han i novinarka Olivera Lakić nekoliko dana nakon što je ranjena ispred svoje zgrade
Bivši evropski komesar za proširenje Johanes Han i novinarka Olivera Lakić nekoliko dana nakon što je ranjena ispred svoje zgrade

Zabrinjavajuće je što dvije godine od napada na novinarku dnevnog lista Vijesti Oliveru Lakić i otvaranja istrage nisu pronađeni nalogodavci niti neposredni izvršioci napada, ocjenjuje njen pravni zastupnik, advokat Dalibor Tomovć.

Olivera Lakić je 8. maja 2018. godine ranjena ispred ulaza zgrade u kojoj živi, kada joj je nepoznata osoba prišla s leđa i iz blizine ispalila metak u desnu potkoljenicu.

Iako se istragom bavi tim od čak pet tužilaca Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, do danas nisu saslušane osobe o kojima je novinarka pisala u istraživačkim tekstovima, a koji su joj u posljednjoj deceniji više puta prijetili.

Posebno je problematično, kaže advokat Tomović za Radio Sobodna Evropa, to što je odnos Tužilaštva prema njegovoj žrtvi napada pasivan.

"Šest mjeseci od otvaranja istrage, Više tužilaštvo je tek u septembru 2019. godine dozvolilo da se Lakić omogući uvid u spise predmeta. To je omogućeno tek nakon nekoliko zahtjeva urgencija i u konačnom, ličnog obraćanja Lakić Vrhovnom državnom tužilaštvu", navodi Tomović.

Nakon toga, dodaje on, Lakić je prvi put od pokretanja krivičnog postupka saslušana tek 6. novembra prošle godine, praktično nakon završetka saslušanja i dokaznih radnji, što je neuobičajni slijed radnji.

"Tužilaštvo bi trebalo odmah da pozove oštećenu i da joj prezentuje sve dokaze koji stoje u predmetu, kao i da je obavijesti o saslušanju osoba koja su osumnjičena ili su pod optužbom", kaže Tomović.

Smatra i da, bez obzira što istraga traje 14 mjeseci i što posotji veliki broj dokaza, Tužilaštvo je moralo izaći sa nekim konkretnim rezultatom, odnoso da da se već procesuiraju i nađu počinioci i nalogodavci tog krivičnog djela.

Novinarka Olivera Lakić je prošle godine bila obitnica Međunarodne nagrade Hrabra žena, koju dodjeljuje američki Stejt department.

Nagrada se dodjeljuje ženama iz čitavog svijeta koje su, uprkos velikom ličnom riziku, primjer izvrsne hrabrosti i liderstva u promociji ljudskih prava, jednakosti žena i društvenog napretka.

XS
SM
MD
LG