Dostupni linkovi

Vlada Srbije formira Radnu grupu za bezbednost novinara i sprovođenje Akcionog plana


Medijski radnici u Srbiji (fotografija sa jedne od konferencija za novinare u Srbiji)
Medijski radnici u Srbiji (fotografija sa jedne od konferencija za novinare u Srbiji)

Vlada Republike Srbije donela je na sednici 10. decembra odluku o formiranju Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara i Radne grupe za praćenje sprovođenja Akcionog plana za primenu Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji za period 2020 – 2025. godine.

“Dosadašnji rad Stalne radne grupe za bezbednost novinara, koja je pratila postupanje tužilaštva u slučajevima izvršenja krivičnih dela uperenih protiv novinara, ukazao je na potrebu da se rad na ovom problemu institucionalizuje formiranjem Radne grupe, kako bi se efikasnije reagovalo u slučaju napada na novinare i pratile sve radnje i aktivnosti preduzete u cilju zaštite njihove bezbednosti”, navodi se u saopštenju Vlade.

Ministarstvo kulture i informisanja ima obavezu da Radnoj grupi za praćenje sprovođenja Akcionog plana tromesečno dostavlja izveštaj o preduzetim aktivnostima predviđenim ovim planom.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je izmene i dopune zakona iz oblasti medija u novembru nakon sastanka sa predstavnicima relevantnih institucija na kom je razgovaralo o bezbednosti novinara.

Premijerka je tada na sastanku rekla da se uskoro na sednici vlade očekuje usvajanje akcionog plana za sprovođenje Medijske strategije, a zatim i niz izmena i dopuna zakona iz te oblasti, kako bi se uspostavio “sistem koji će zaista funkcionisati i pravovremeno i adekvatno reagovati na pretnje i napade na novinare”.

Brnabić: Menjaćemo zakone zbog napada na novinare

Ministarka kulture i informisanja, Maja Gojković je tada ukazala da nakon donošenja akcionog plana predstoji usvajanje medijskih zakona. Kako stoji u saopštenju Vlade Srbije, ona je takođe rekla da je povukla sve krivične prijave koje je njen prethodnik podneo protiv novinara, a koje su se odnosile na njihov rad.

Brnabić je u novembru najavila i formiranje nove radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara u kojoj bi bili predstavnici državnih organa, medijskih i novinarskih udruženja i međunarodnih organizacija u Srbiji, kao što su Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Delegacija Evropske unije.

Prema informacijama Cenzolovke, sajta o slobodi medija, predlogom Akcionog plana za sprovođenje Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji za period 2020–2025. (takozvane Medijske strategije) država predviđa izmenu 13 zakona. Među njima najviše promena pretrpeće Zakon o javnom informisanju i medijima, zatim Zakon o elektronskim medijima, Zakon o javnim servisima i Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Nova medijska strategija u Srbiji, da li i nove slobode?

Na listi internacionalne nevladine organizacije Reporteri bez granica (Reporters Sans Frontières) “Indeks medijskih sloboda u svetu” za 2020, objavljenoj 21. aprila, Srbija je na 93. mestu među 180 rangiranih država, a od 2016, od kada se priprema nova medijska strategija, na ovoj lestvici pala je za 34 mesta.

Tome su u velikoj meri doprineli napadi na novinare, pritisci i pretnje, kojih je, po informacijama iz Baze podataka NUNS-a, u 2020. bilo 168, što je najviše od 2008. i uspostavljanja te novinarske evidencije.

Srbija i mediji: Upozorenja stižu, vlast ih ignoriše

XS
SM
MD
LG