Dostupni linkovi

Nova Vlada, nova zaduženja Crne Gore


Novčanice eura
Novčanice eura

Šefovi svih poslaničkih klubova crnogorskog parlamenta zatražili su od Vlade kompletnu dokumentaciju o novom državnom zaduženju od 750 miliona eura.

Ministarstvo finansija, naime, emitovalo je 9. decembra državne obveznice na međunarodnom tržištu u vrijednosti 750 miliona eura, na period od sedam godina i kamatom od 2,8 odsto, i sve su prodate.

“Crna Gora je juče bukvalno izbjegla bankrot", izjavio je ministar finansija i socijalnog staranja u Vladi Crne Gore, Milojko Spajić, obrazlažući odluku države da se zaduži 750 miliona eura kako bi nadoknadila manjak u budžetu.

"Ovih 750 miliona eura nam obezbjeđuje da imamo dvije godine mira u ovoj državi. Da imamo fiskalnu i svaku drugu stabilnost. Ovo je bila jedina iznuđena mjera", rekao je ministar Spajić, navodeći da će veći dio zaduženja biti iskorišćen za vraćanje starih dugova koji uključuju ranije obveznice i skupe komercijalne kredite.

Spajić je jedan od 12 ministara u novoj Vladi koja je izabrana u parlamentu 4. decembra, glasovima tri koalicije, nakon što je na izborima 30. avgusta Demokratska partija socijalista (DPS) poslije tri decenije izgubila vlast.

Vlada je na udaru kritika i dijela vladajuće većine koja ju je izglasala.

Premijeru Zdravku Krivokapiću zamjeraju što ministarska mjesta nije podijelio partijama, shodno izbornom rezultatu, tvrdeći da je izborom politički neiskusnih, javnosti nepoznatih mladih stručnjaka iznevjerena volja birača.

Šta se desilo sa MMF-om?

Prema riječima ministra Spajića, Crna Gora ima 90 odsto BDP-a duga, odnosno 3,7 milijardi eura.

Na naplatu iduće godine stiže oko 400 miliona eura starih dugova, od čega 240 miliona treba isplatiti u martu.

"Ukoliko bi pokušali sledeće godine da izdamo obveznice cijena bi bila višestruko veća i ušteda je oko 100 miliona eura. Ušteda na kamatama, korišćenju starih kredita koji su jako nepovoljni, refinansirati one koji dolaze na naplatu sledeće godine i investirati u budućnost Crne Gore", rekao je Spajić ističući da novac neće biti korišćen za javnu potrošnju.

Upitan da li je izbjegnut aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), ministar Spajić je odgovorio potvrdno.

„Taj aranžman sa MMF-om može biti dobar i loš. Dobar je ako ste u dobroj poziciji da pregovarate, a ako ste u lošoj, onda je loš. U odličnoj poziciji smo trenutno da pregovaramo“, kazao je Spajić.

Premijer Zdravko Krivokapić kazao je da je država prilikom zaduživanja dobila jednu od najpovoljnijih ponuda. Krivokapić je rekao da je država u ovu situaciju došla djelovanjem prethodne Vlade “koja je u Crnu Goru dovela u beznađe“.

"Prethodna vlast nam je ostavila najveće gubitke. I ako mi znamo da su krediti koji dolaze za naplatu od 500 miliona eura, đe je taj proizvod Crne Gore koji će obezbijedi taj kredit koji smo u obavezi da vraćamo. Neka kaže taj analitičar kako se to moglo drugačije uraditi”

Scenario po kojem država treba da se dodatno zadužuje bio je očekivan budući da je premijer Krivokapić u ekspozeu u Skupštini 2. decembra saopštio da nova Vlada zatiče “sprženu zemlju “ u oblasti javnih finasija i da će zaduženja za sledeću godinu biti veća od pola milijarde eura.

Kritike bivšeg premijera

Zamjenik predsjednika opozicione Demokratske partije socijalista (DPS) i doskorašnji premijer Duško Marković, kazao je da su obveznice uspješno emitovane zbog zasluga prethodne Vlade, čime su se ocjene premijera Krivokapića o Crnoj Gori kao zemlji uništene ekonomije, pokazale netačnim.

Bivši premijer ističe da nije poželjan model “da se zadužujete, a da nemate program finansijske konsolidacije".

"Samo nekoliko dana funkcionisanja nove Vlade, preko Twittera smo obaviješteni o skoro milijardu eura novog zaduživanja, i da je tim činom Crna Gora dobila ekonomsku perspektivu. Novoj Vladi 750 miliona dodatnog duga je jednako ekonomska perspektiva!", naveo je Marković.

Funkcioner opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević takođe je kritikovao odluku o zaduženju ocjenujući da nova vlast koristi iste argumente kao i prethodna:

“Ništa naplata poreskog duga, ništa siva ekonomija, ništa ‘rezanje’ potrošnje” naveo je Konjević.

Vladu kritikuju i vladajući

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević najavio je da će tražiti hitnu sjednicu Skupštine zbog, kako je rekao, kriminalnog ponašanja premijera Zdravka Krivokapića i ministra finansija Milojka Spajića.

“Vlada ne smije da se zadužuje, ni troši novac građana tajno. To je kriminal. Tužilaštvo treba odmah da pokrene istragu protiv aktera ovog tajnog privatnog posla Krivokapića i Spajića na teret poreskih obveznika”, poručio je Medojević.

Članica vladajuće koalicije Ujedinjena Crna Gora zahtjeva od ministra finansija Milojka Spajića detaljno pojašnjenje zaduživanja države od 750 miliona eura, kako se ne bi, kako su naveli, stekao utisak da se nastavlja praksa bivše vlasti. Ujedinjena Crna Gora smatra da ekonomska budućnost zemlje treba da počne naplatom poreza, posebno oporezivanjem ekstra dobiti, borbom protiv nelegalnih tokova novca i sive ekonomije.

Prema procjeni Međunarodnog monetarnog fonda iz oktobra ove godine, crnogorska ekonomija bi mogla da oslabi 12 posto. Sličnu prognozu (12,4 posto) je u svom jesenjem izvještaju objavila i Svjetska banka (SB).

Međutim, pandemija COVID-a 19 je pogoršala ranjivost crnogorske ekonomije i zemlja se suočava sa najdubljom recesijom u poslednjih nekoliko decenija, uzrokovanom prvenstveno naglim padom turizma koji čini skoro četvrtinu BDP-a, ocjenjuje se u izvještaju SB, uz podatak da će prihod od turizma ove godine biti 25 posto onoga iz 2019. Kada je javni dug bio 77 posto.

XS
SM
MD
LG