Dostupni linkovi

HRW upozorava Kirgistan da skine prepreke u obrazovanju djece s poteškoćama


Djeca prolaze kroz iskustva “zanemarivanja, neodgovarajućeg medicinskog tretmana i diskriminacije”, piše izvještaj HRW
Djeca prolaze kroz iskustva “zanemarivanja, neodgovarajućeg medicinskog tretmana i diskriminacije”, piše izvještaj HRW

Human Rights Watch (HRW) navodi da je hiljade djece s poteškoćama u Kirgistanu izloženo “segregaciji” u institucijama koje se brinu za njihov smještaj. Organizacija za praćenje stanja ljudskih prava kaže da djeca prolaze kroz iskustva “zanemarivanja, neodgovarajućeg medicinskog tretmana i diskriminacije”, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

U izvještaju objavljenom 10. decembra kojim se obilježava i Međunarodni dan ljudskih prava, HRW kaže da su djeca sa poteškoćama predmet “diskriminatorne vladine evaluacije koja često vodi ka segregaciji u specijalnim školama ili domovima”.

Ratifikacijom Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima osoba sa poteškoćama (CPRD) iz 2019., Kirgistan se obavezao da će omogućiti djeci sa poteškoćama da “uče u regularnim školama u zajednicama gdje žive”, rekla je Laura Mills, istraživačica HRW-a i autorka izvještaja.

“Međutim, vlada još uvijek mora da ovu izrečenu obavezu pretvori u stvarnost za djecu širom zemlje”, gdje još 3.000 djece sa poteškoćama ostaje u posebnim ustanovama, dodala je Mills.

Studija pod naslovom “Insistiranje na inkluziji: Institucionalizacija i prepreke za djecu sa poteškoćama u Kirgistanu”, dokumentuje kako je djeci osporena kvalitetna, inkluzivna edukacija gdje djeca zajedno uče u regularnim školama.

HRW kaže da je intervjuisao 111 ljudi u periodu od oktobra 2019. do jula 2020. Među kojima su djeca sa poteškoćama, učitelji i osoblje u domovima za smještaj i specijalnim školama, roditelji kao i aktivisti za prava osoba sa poteškoćama. HRW je takođe posjetio šest institucija i specijalnih škola za djecu sa poteškoćama u četiri regiona.

Otkriveno je da te institucije nemaju dovoljno osoblja što dovodi do “zanemarivanja ili nedostatka pažnje za pojedince”.

Osoblje “redovno koristi psihotropske ljekove ili prisilnu psihijatrisku hospitalizaciju kako bi kontrolisalo ponašanje djece i kažnjavalo ih”.

Djeca u domovima za smještaj i specijalnim školama primaju “ili slabu edukaciju ili nikakvu edukaciju”.

U međuvremenu, regularne škole “često osporavaju upis” djeci koja imaju preporuke za specijalne škole ili obrazovanje kod kuće.

Djeca koja žive u domovima “suočavaju se sa značajnim diskriminatornim preprekama u svom obrazovanju” u tim školama.

Roditelji djece s poteškoćama, koja se obrazuju kod kuće, žalili su se na to da nastavnici “dolaze samo na nekoliko sati i često nisu prošli obuku za rad sa djecom sa poteškoćama”.

Kirgistan se obavezao da će zatvoriti ili reformisati nekoliko domova i specijalnih škola, ali Mills je rekla vlasti prvo moraju da “počnu sa razgradnjom prepreka koje isključuju iz škola i zajednica”.

“Vlada treba da osigura da djeca sa poteškoćama uče zajedno sa svojim vršnjacima i pružim im sredstva koja su im potrebna za kako bi uspjeli”.

XS
SM
MD
LG