Dostupni linkovi

Prijave protiv pet javnih funkcionera u Sarajevu zbog skrivanja vrijednosti imovine


Konvertibilna marka
Konvertibilna marka

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo utvrdio je pet slučajeva grubog kršenja Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo.

„Ured će podnijeti krivične prijave protiv ovih osoba Tužilaštvu KS“, rekao je Erduan Kafedžić, šefa Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo na konferenciji za novinare održanoj 09. decembra u Sarajevu.

Radi se o slučajevima u kojima je tokom provjere podataka o prijavljenoj imovini ustanovljen nesrazmjer, odnosno da su nosioci javnih funkcija prijavili manju vrijednost imovine od stvarne.

Antikorupcijski ured KS je analizirao primjenu Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo za 200 nosioca javnih funkcija.

Od toga broja, kako je rekao Kafedžić, kod 128 osoba je utvrđen nesrazmjer između podataka o imovini prijavljenih Uredu i podataka do kojih se došlo provjerom.

„Ured je tokom 2020.godine prekršajno kaznio 227 nosioca javnih funkcija zbog kršenja obaveza predviđenih Zakonom“, rekao je Kafedžić.

Zakon o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo usvojen je na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo 17. aprila 2019. godine.

Ovo je dio Analize antikorupcijskog okruženja u javnom sektoru Kantona Sarajevo, koju je povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, predstavio Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo.

Ured je analizirao i dostavljene podatke za 59 postupaka javnih nabavki. Od toga broja, 33 postupka se odnose na javne nabavke tokom pandemije korona virusa.

„Od analiziranih 59 postupaka, Ured nije imao primjedbi u samo 10 njih“, naveo je Kafedžić.

On kaže kako je ovo Antikorupcijsko tijelo iniciralo i provjere validnosti diploma za zaposlene u javnom sektoru. Radi se o provjeri diploma za oko 29.000 zaposlenih u institucijama i ustanovama KS.

„ Do sada je provjerom utvrđeno da 15 osoba nema validnu diplomu, a analizirano je ukupno 1.041 diploma“, rekao je Kafedžić.

Kafedžić navodi kako je u porastu broj prijava koje se odnose na potencijalni sukob interesa. On napominje kako je u porastu i broj prijava korupcije i drugih nepravilnosti.

„Korupcija je najzastupljenija pri zapošljavanju“, kaže Kafedžić, te navodi da je slijede zloupotreba javnih funkcija i javnih nabavki.

Kada je riječ o prijavama po institucijama, najveći broj prijava odnosi se na Javnu ustanovu (JU) Služba za zapošljavanje KS, zatim na Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS te preduzeće Kantonalno javno komunalno preduzeće (KJKP) Vodovod i kanalizacija.

XS
SM
MD
LG