Dostupni linkovi

Nevladine organizacije upozorile na rast ksenofobije prema migrantima u Srbiji


Protest desničara protiv migranata ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu, 8. mart 2020. godine
Protest desničara protiv migranata ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu, 8. mart 2020. godine

Koalicija za zaštitu dece izbeglica i migranata od zlostavljanja i zanemarivanja saopštila je da je u poslednjih godinu dana u Srbiji primetan nagli porast ksenofobije prema izbegličkoj populaciji čiji su glavni zagovarači ekstremističke organizacije poput "Levijatana" i "Narodnih patrola".

"Pripadnici pomenutih i sličnih organizacija ideološke aktivnosti i zagovaranje radikalnih politika prema izbeglicama proširili su i na druga (ne)dela kao što su proganjanje izbeglica i migranata pod okriljem noći po ulicama različitih gradova u Srbiji, otvorene pretnje, ali i pozivanje na udruživanje radi diskriminacije i nasilništva", navodi se u saopštenju.

Ekstremne desničarske grupe organizovale su od početka godine u Srbiji nekoliko protesta i "akcija" zastrašivanja migranata.

U parku kod Ekonomskog fakulteta u Beogradu, u kojem se okupljaju migranti i izbeglice, 25. oktobra je nekoliko desetina ekstremnih desničara okupljenih u neformalnu grupu "Narodne patrole" organizovalo akciju "Čišćenja parka".

U govorima na skupu je čak rečeno i desničari "imaju pravo na građanska hapšenja“. Skup je pratio i transparent sa natpisom "Teroristi nisu dobrodošli".

Istovremeno, grupa levo orijentisanih aktivista došla da izrazi solidarnost sa ljudima koji su napustili svoje domove i pobegli sa područja Bliskog istoka i Azije.

Skup desničara i kontraskup levičara zbog migranata u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

Na okupljanju je bio prisutan veliki broj policajaca u uniformi i civilu, a policija je obezbeđivala sve prilaze parku kao i okolne ulice.

Među desničarima su bili bivši narodni poslanik i nekadašnji član opozicionog pokreta Dveri Srđan Nogo i Damjan Knežević, koji se na društvenim mrežama predstavlja kao vođa neregistrovane inicijative "Nema predaje Kosova i Metohije" i organizator takozvanih "Narodnih patrola" koje su u nekoliko navrata presretale migrante i pretile im.

Prethodno je 8. marta u Beogradu, na poziv nekoliko desničarskih udruženja, organizovana protestna šetnja protiv migranata pod nazivom "masovna narodna patrola".

Koalicija za zaštitu dece izbeglica i migranata od zlostavljanja i zanemarivanja je upozorila da ove grupe koriste i tehnike zastrašivanja u kojima prave video snimke na kojima se vide ljudi obučeni u crne uniforme, naoružani palicama, kako patroliraju gradovima, presreću ljude i verbalno se iživljavaju nad njima i pretnjama ograničavaju slobodu njihovog kretanja.

Grupa muškaraca koja sebe naziva "Narodnom patrolom" je 21. februara presretala migrante u centru Beograda, i obaveštavala ih da im "zabranjuju kretanje", uz poruku da će "imati problem" ako neko napadne "srpske žene i muškarce".

Nakon što se taj snimak pojavio na društvenim mrežama, reagovala je policija i Više javno tužilaštvo, a kako je objavio list "Danas" 24. oktobra, taj predmet se u tužilaštvu i dalje nalazi u predistražnoj fazi.

Zbog presretanja izbeglica i migranata u februaru u policiji je saslušan Damjan Knežević.

"Tolerisanjem nedopustivog ponašanja desničarskih organizacija, nadležni državni organi rizikuju stvaranje sve većih podela u društvu koja uništavaju demokratske vrednosti kao što su poštovanje ljudskih prava i vladavinu prava", ocenila je Koalicija za zaštitu dece izbeglica i migranata od zlostavljanja.

Ova Koalicija je upozorila da su izbeglice i migranti jedna od društvenih grupa koja je u praksi najščešće izopštena iz sistema zaštite ludskih prava, dok im je pristup pravdi različitim mehanizmima u velikom broju slučajeva praktično nedostupan.

Prema podacima Komesarijata za izbeglice i migrante, u kampovima i prihvatnim centrima u Srbiji trenutno boravi oko 6.000 izbeglica i migranata, a procene su da se oko 1.200 njih nalazi van kampova.


XS
SM
MD
LG