Dostupni linkovi

Optužnice protiv tri inspektora Kancelarije za veterinarstvo BiH


Sud Bosne i Hercegovine (BiH) saopštio je u srijedu (9. decembar) da je potvrđena optužnica u predmetu Indira Dajić-Hukić i drugi.

U saopštenju se navodi da se Indira Dajić Hukić, Ivo Kobaš i Mladen Mijić terete da su počinili krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

“U optužnici se navodi da su optuženi u periodu od 16. jula do 29. septembra 2020. godine u svojstvu službenih osoba Kancelarije za veterinarstvo BiH, vršeći poslove i zadatke veterinarskih inspektora na granici, kao službene osobe u institucijama BiH zahtijevali i primili dar za sebe”, saopšteno je iz Suda BiH.

Dodaje se da su optuženi primali novac kao dar od osoba koja se bave uvozom živih životinja, hrane i proizvoda životinjskog porijekla.

Zauzvrat su izvršavali poslove u okviru svojih ovlaštenja, propisanje Zakonom o veterinarstvu BiH i drugim propisima, naveli su u Sudu BiH.

U saopštenju se navodi da je optužnica potvrđena još 27. novembra, ali iz Suda BiH su tu informaciju objavili tek 9. decembra, kada se obilježava Međunarodni dan borbe protiv korupcije.

U Transparency International BiH (TI BiH), u povodu Međunarodnog dana protiv korupcije posebno su se osvrnuli i na rad u sektoru pravosuđa gdje nisu provedene reforme Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom Savjetu.

“Samo pravosuđe se suočava sa nezapamćenim korupcijskim skandalima u svojim redovima, nedostatkom integriteta, političkim uticajima i potpunim odsustvom odgovornosti”, istakli su u saopštenju u srijedu (9.decembar) iz TI BiH.

Slične ocjene date su i iz Misije Evropske organizacije za bezbjednost i saradnju (OSCE).

„BiH nije ostvarila nikakav napredak u realizaciji preporuka sadržanih u prethodnim izvještajima. To potvrđuju i aktivnosti naše Misije, kao i zaključci sadržani u našem nedavno objavljenom trećem godišnjem izvještaju o odgovoru pravosuđa na korupciju, pod naslovom: "Sindrom nekažnjivosti", u kojem se govori o propustu sistema krivičnog pravosuđa u BiH da efikasno odgovori na predmete korupcije”, stoji u saopštenju OSCE-a od 9. decembra.

U Izvještaju „Sindrom nekažnjivosti“ objavljenom 23. novembra navodi se da je tokom 2019. godine registrovan samo jedan predmet visoke i 15 predmeta korupcije srednjeg nivoa, u poređenju sa 10 predmeta visoke i 35 predmeta korupcije srednjeg nivoa u 2017. godini i jedan predmet visoke i 33 predmeta korupcije srednjeg nivoa u 2018. godini.

U OSCE-u navode da je registrovan i nagli pad u stopi osuđujućih presuda, koja je sa 80 procenata u 2017. godini pala na 57 procenata u 2019. godini za predmete korupcije srednjeg nivoa, te sa 100 procenata u 2017. godini na poražavajućih 12 procenata u 2019. godini za predmete visoke korupcije. Samo je 13 optuženih proglašeno krivim, dok je njih 23 oslobođeno krivice u predmetima visoke i korupcije srednjeg nivoa okončanim u 2019. godini.

"U BiH je efikasan pravosudni sustav koji se bori protiv korupcije ključni dio euroatlantskih integracija ove zemlje. Nažalost, razne nivoi pravosudnog sistema u tom pogledu propadaju", izjavio je na predstavljanju izvještaja Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson.

XS
SM
MD
LG