Dostupni linkovi

Održan Marš za žrtve korupcije u Sarajevu


Okupljanje kod Vječne vatre, Sarajevo 9. decembra 2020.
Okupljanje kod Vječne vatre, Sarajevo 9. decembra 2020.

Uz poruke poput “BiH je Eldorado za korupciju”, “Korupcioneri iz afere u aferu, a građani sve bliže kontejneru” i druge poruke upućene građanima i vlastima, u Sarajevu je u srijedu (9. decembar) održan 2. Marš za žrtve korupcije.

U zvaničnom obraćanju pored “Vječne vatre” u Sarajevu, simbolično u 12 časova i 5 minuta poručeno je da korupcija kao sistemska bolest predstavlja jedan od najvećih problema Bosne i Hercegovine, o čemu svjedoče svakodnevne afere i katastrofalne rezultate gotovo u svakoj oblasti našeg života.

“Namjera mirnog okupljanja i protestne šetnje osim obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije jeste ujedno informisanje i skretanje pažnje građanima/kama Bosne i Hercegovine na dugogodišnji problem sistemske korupcije u Bosni i Hercegovini, odnos Agencije za prevenciju i borbu protiv korupcije – APIK, podizanje svijesti o svojevrsnoj torturi, diskriminaciji, mobingu i disciplinskim postupcima prema „uzbunjivačima“”, naveli su iz Nevladine organizacije “Uzbunjivači BiH” koja je organizator Marša za žrtve korupcije.

Odata je i počast minutom šutnje/učenjem fatihe u znak sjećanja na Almu Šehović, Dijanu Milić i, kako je navedeno, sve druge žrtve mobinga i korupcije u BiH i svijetu.

“Koristimo priliku da mi, prijavitelji korupcije kao istinski borci protiv ove pošasti i najvažnija karika u toj borbi, najavimo i podnošenje zahtjeva za smjenu Hazima Šabotića – aktuelnog direktora APIK-a, Gordane Tadić – glavne tužiteljice Tužilaštva BiH, Milana Tegeltije – predsjednika VSTV-a, Nikole Špirića i drugih zvaničnika, svim relevantnim instancama, posebno međunarodnim, jer ih smatramo glavnim krivcima za sve što smo do sada proživjeli i preživljavamo ali i zbog katastrofalnog stanja u kojem se nalazi pravosuđe i naše društvo u cjelini”, poručili su Uzbunjivači BiH.

Nakon okupljanja kod „Vječne vatre“ održana je i mirna protestna šetnja do Trga Bosne i Hercegovine (plato ispred Parlamentarne skupštine BiH).

Na Međunarodni dan borbe protiv korupcije i u Transparency International-u u Bosni i Hercegovini (TIBiH) upozorili su da će dalje nazadovanje dovesti do potpunog bezakonja i propasti institucija, te da se hitno mora izvršiti pritisak na provođenju reformi u oblasti pravosuđa, sukoba interesa, javnih nabavki, izbornog sistema i finansiranja političkih stranaka

“Međunarodni dan borbe protiv korupcije obilježava se 9. decembra već 17 godina, a Bosna i Hercegovina doživljava najgore rezultate u borbi protiv korupcije od sada. Uprkos upozorenjima o dramatičnom stanju korupcije od svih relevantnih međunarodnih institucija i činjenici da pitanja borbe protiv korupcije predstavljaju većinu od 14 prioriteta postavljenih pred BiH za status kandidata za članstvo u EU, svi relevantni izvještaji ukazuju na nazadovanje BiH u borbi protiv korupcije i vladavini prava”, saopšteno je u srijedu iz TI BiH.

U Transparency-u ističu da je, prema posljednjem Indeksu percepcije korupcije, BiH među zemljama koje su najviše nazadovale, odnosno da je ostvaren najlošiji rezultat od 2012. godine.

“Evropska komisija u posljednjem izvještaju za BiH veoma direktno naglašava nedostatak bilo kakvog napretka u provođenju reformi, poput reforme izbornog zakonodavstva, pravosuđa, i drugih antikorupcijskih mehanizama, kao i o političkoj zarobljenosti države, koja utiče na svakodnevni život građana”, stoji u saopštenju Transparency International BiH.

“Vlasti u BiH u proteklom periodu ne samo da nisu napravile nikakve korake na unapređenju zakonskog i institucionalnog okvira u borbi protiv korupcije, već su i direktno blokirale usvajanje pojedinih zakona, poput Zakona o sukobu interesa na svim nivoima i Zakona o javnim nabavkama,” navode u TI BiH.

U saopštenju se ističe i da u sektoru pravosuđa nisu provedene reforme Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom Savjetu.

“Samo pravosuđe se suočava sa nezapamćenim korupcijskim skandalima u svojim redovima, nedostatkom integriteta, političkim uticajima i potpunim odsustvom odgovornosti”, ističu iz TIBiH.

Kako nadalje navode, prethodnu godinu su ponovo obilježile afere visoke korupcije, poput zloupotreba za vrijeme pandemije COVID-19, trgovine uticajem u pravosuđu, pa do izbornih nepravilnosti i krađe i zloupotreba javnih resursa, od kojih većina nije procesuirano.

“Političke stranke u BiH su nanovo pokazale ne samo da ne žele unaprijediti borbu protiv korupcije, već i da su direktni pokretači korupcije”, zaključuju u TI BiH.

Iako je borba protiv korupcije preduslov za provođenje svih drugih reformi, TI BiH upozorava da se stanje u svim kritičnim oblastima neprestano pogoršava.

Stoga, TI BiH poziva predstavnike Evropske unije da osiguraju da ispunjavanje prioriteta podrazumijeva usvajanje adekvatnih antikorupcijskih mehanizama u skladu sa najboljim praksama i standardima, te da ne dozvole da se pod krinkom provođenja reformi nastavi urušavanje zakonskog okvira i institucija za provođenje zakona.

XS
SM
MD
LG