Dostupni linkovi

U toku hapšenje više od 20 osoba u BiH zbog krijumčarenja migranata


Ilustrativna fotografija

U više gradova u Bosni i Hercegovini (BiH) u toku je opsežna akcija kodnog naziva „LIPA“ tokom koje se obavljaju pretresi i hapšenja više od 20 osoba među kojima su i strani državljani, saopšteno je u srijedu (9.decembar) iz Granične policije BiH.

Dodaje se da se radi o akciji Tužilaštva BiH i Granične policije protiv organizovanog kriminala, krijumčarenja nezakonitih migranata i drugih krivičnih djela.

Ističe se da su pripadnici kriminalne grupe osumnjičeni da su, radi sticanja nezakonite imovinske koristi u velikim iznosima, počinili krijumčarenje više stotina nezakonitih migranata kroz BiH i dalje prema Hrvatskoj.

Osumnjičeni se terete i za neovlašten promet oružja i vojne opreme, kao i pranje novca.

„Istragom je utvrđeno da je više od 20 državljana BiH, uglavnom s područja Bihaća i okolice, ali i drugih krajeva BiH, u drugoj polovici 2020. godine, obavljalo kontinuirano nezakonito djelovanje na pronalasku, vrbovanju, krijumčarenju, transportu velikog broja nezakonitih migranata, uglavnom državljana Bliskog i Srednjeg Istoka i drugih afro-azijskih zemalja“, stoji u saopštenju Granične policije BiH.

Dodaje se i da je zajedno sa partnerskim institucijama u BiH i inostranstvu, dokumentovano oko 30 organizovanih krijumčarskih transporta, u kojima je krijumčaren različiti broj nezakonitih migranata, najčešće u skupinama od više desetina pa čak i preko stotine migranata.

„Osumnjičeni su migrante uglavnom transportovali u blizinu kopnene ili riječne granice sa Hrvatskom, najčešće na potezu od Bihaća do Bosanske Gradiške te im organizovali daljnji transport ili ih upućivali na nezakonit prelazak granice“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da su osumnjičeni dio novca pokušavali ubaciti u legalne financijske tokove čime su počinili krivično djelo pranja novca.

U operativnoj akciji učestvuje više od stotinu policijskih službenika, a nakon provedenih aktivnosti, postupajući tužilac donijeće odluku o daljnjim aktivnostima.

„Opredijeljenost Granične policije BiH je permanentna zaštita državne granice i borba protiv prekograničnog kriminala i nezakonitih migracija.

Rezultati rada Granične policije pokazuju da smo izuzetno ustrajni i usredotočeni na razbijanje svakog oblika kriminala. Ovim putem zahvaljujem našim pripadnicima Granične policije i Tužilaštvu BiH na odličnoj suradnji tokom jedne od najvećih akcija u borbi protiv organizovanog kriminala“, prenesena je u saopštenju i izjava direktora Granične policije BiH Zorana Galića.

U saopštenju se navodi i da Granična policija, pod nadzorom Tužilaštva BiH, tokom 2020. godine, provodi veći broj mjera i radnji na suzbijanju nezakonitih migracija na području Bosne i Hercegovine, posebnu pažnju obraćajući na područja koja su najviše pogođena nezakonitim migracijama.

Suradnja na suzbijanju nezakonitih migracija ostvarena je i kroz međunarodne akcije, i druge oblike međunarodne suradnje s drugim državama, preko EUROPOL-a, INTERPOL-a, FRONTEX-a i SELEC-a.

XS
SM
MD
LG