Dostupni linkovi

U BiH '26 posto manje migranata u novembru u odnosu na prošli mjesec'


Migranti spavaju u vrećama u prostorijama napuštene fabrike Krajinametal kod Bihaća, oktobar 2020.
Migranti spavaju u vrećama u prostorijama napuštene fabrike Krajinametal kod Bihaća, oktobar 2020.

U novembru je Služba za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine registrovala 937 migranata, što je za 26 posto manje u odnosu na oktobar kada je registrovano 1.267 migranata.

Iz Službe navode da se nastavlja trend smanjenja "novopristiglih i registrovanih migranata u BiH".

Služba je od početka ove godine evidentirala 15.520 migranata što je, kako se ističe u saopštenju, za 46 posto manje u odnosu na isti period 2019. godine, kada je registrovano 28.789 migranata.

U privremenim prihvatnim centrima trenutno boravi 6.629 migranata.

Služba za poslove sa strancima BiH je u posljednja tri mjeseca zbog nezakonitog ulaska ili boravka izrekla mjeru protjerivanja za 401 stranog državljanina sa zabranom ulaska i boravka u Bosni i Hercegovini, među kojima su državljani Afganistana, Pakistana, Maroka, Bangladeša, Tunisa, Egipta, Alžira, Nepala i Turske.

Migranti čekaju bosansku zimu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

Samo u novembru, mjera protjerivanja izrečena je za 114 stranih državljana, a u posljednja tri mjeseca iz BiH je udaljeno njih 310.

"Navedeni strani državljani su stavljeni pod nadzor u Imigracioni centar ili im je ograničeno kretanje na određeno mjesto do udaljenja sa teritorije Bosne i Hercegovine", navodi se u saopštenju Službe.

Uglavnom je riječ o državljanima Pakistana, Afganistana, Maroka, Tunisa, Iraka, Bangladeša i Turske.

Stranim državljanima su prethodno izrečene mjere protjerivanja, te su do udaljenja sa teritorije Bosne i Hercegovine boravili pod nadzorom u Imigracionom centru.

U periodu od tri mjeseca, navode iz Službe, na osnovu Sporazuma o readmisiji sa zemljama regiona, 43 strana državljanina su vraćena u Srbiju, 18 u Crnu Goru, dok su četiri strana državljanina vraćena u Hrvatsku.

XS
SM
MD
LG